Jaro hnalo lidi zase do práce, letos to krize změnila

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 4. 2009 10:30
Sezónní práce začaly, s nezaměstnaností nepomohou.
Sezónní práce bude letos východiskem pro méně lidí než v minulosti. A nezaměstnaných přibývá.
Sezónní práce bude letos východiskem pro méně lidí než v minulosti. A nezaměstnaných přibývá. | Foto: Schenker

Brno - Až dosud se obvykle s příchodem jara začala zvyšovat poptávka po sezónních zaměstnancích. "Tradice", která odčerpávala část lidí z evidence úřadů práce, však letos bude porušena. Experti z úřadů práce se shodují: Letošní nabídka nevypadá vůbec slibně.

"Poptávka ze stavebnictví, které odvádí nejvíc sezónních zaměstnanců, slábne," potvrdila pro Aktuálně.cz vedoucí píseckého úřadu práce Alexandra Zajíčková. "Řada podniků si - původně dočasné - zaměstnance najala nastálo. Ale v březnu odcházeli z naší evidence malíři a klempíři. A další sezónní nabídky už nebudou."

Na Písecku také v současné době pomáhá rozšířit pracovní nabídky i rozsáhlý program veřejně prospěšných prací. Do něj se zapojily obce a města v celém okrese a zaměstnávají přes 200 lidí.

Nižší poptávku po sezónních pracovnících ve stavebnictví poznali také na Ostravsku. Přesto mají lidé šanci takto práci najít. "Zájem je o klasické stavebnické profese, ale také o instalatéry nebo tesaře," dodala mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová.

Lázeňské regiony čekají na hosty

Kromě lesnických a stavebnických prací mohou v některých okresech počítat i s dalším odvětvím, které každoročně projevuje zájem o sezónní pracovníky.

"Zatím se úbytek neprojevil, ale začne to s pěkným počasím. Lázeňství nabírá lidi hlavně do služeb. Číšníky, kuchaře, servírky, umývače nádobí, pokojské a tak podobně," vysvětlila mluvčí chebského úřadu práce Marie Sýsová.

Naopak jen minimální efekt má na míru nezaměstnanosti zemědělství. "Je to poměrně rozšířená pověra. Nejen u nás, ale i dalších zemědělských regionech je poptávka po pomocných silách v zemědělské sezóně jen minimální," podotkl vedoucí úřadu práce v Hodoníně Vladimír Šťáva.

Přišla nová vlna nezaměstnaných

Nejnovější údaje o nezaměstnanosti vydá Ministerstvo práce a sociálních věcí ve středu. Lidé na úřadech práce ale už nyní vědí, že opětovný pokles nezaměstnaných očekávat nelze.

Množství lidí, kteří se přišli přihlásit do evidence v první dubnové dny totiž na mnoha místech překonal údaje z března i února.

Například ve Znojmě se podle ČTK zaregistrovalo na začátku února 87 nově nezaměstnaných, v první březnové dny 67 lidí a teď v dubnu 199 uchazečů o práci. "Na těchto číslech, zvláště za měsíc duben, již lze částečně sledovat i neutěšený stav zakázek u zaměstnavatelů," uvedl šéf znojemského úřadu práce Emil Čopf.

Stejně jako v minulosti podle něj nejde o hromadné propouštění v jednom podniku, ale o menší skupinky od většího množství zaměstnavatelů.

Vysoká čísla hlásí podle ČTK i úřady práce v Karlových Varech, Hradci Králové, Pardubicích nebo Jihlavě.

"Situace je nepřehledná. Firmy nevědí, jestli budou mít odbyt. V kraji nejvíc propadl textilní průmysl a překvapivě chemie. Nešel dolů automobilový a elektrotechnický průmysl, což bych naopak očekával," konstatoval vedoucí pardubického úřadu práce Petr Klimpl.

 

Právě se děje

Další zprávy