Manažeři jsou v ohrožení, dělníci je berou jako rukojmí

Ekonomika Ekonomika
31. 3. 2009 19:39
Jde už o čtvrtý případ ve Francii
Foto: Reuters

Grenoble - Dělníci z pobočky americké firmy Caterpillar v Grenoblu, kterým hrozí propuštění z práce, zajali jako rukojmí čtyři šéfy společnosti.

Caterpillar je jedna z firem, kterou hospodářská krize zasáhla velmi tvrdě. Firma už oznámila, že celkem propustí 20 tisíc lidí.

Dělníci ráno obsadili podle agentury AP část továrny Caterpillaru v Grenoblu a vzali své šéfy jako rukojmí.

Nemohli hnout z kanceláří

Policie sice dělníky později z obsazené části podniku vyhnala a zajistila vedoucím pracovníkům svobodu pohybu, ale pak se situace znovu zhoršila a v podvečer se manažeři stále nemohli hnout ze svých kanceláří. „Zdravotní stav zadržovaných je dobrý," uvedl lékař společnosti.

Dělníci požadují okamžitou obnovu jednání o pracovních místech. Obě strany se neshodnou v otázce finančního vyrovnání spojeného s plánovaným propouštěním.

Odbory tvrdí, že společnost je zisková a vyplácí svým akcionářům dividendy, takže by se peníze měly najít i pro dělníky. Odbory požadují vyplacení 110 milionů eur na sociální programy.

Nejde o jediný případ.

Podle agentury ČTK byl přední francouzský podnikatel a jeden z nejbohatších Francouzů François-Henri Pinault při odjezdu ze sídla své společnosti v Paříži asi hodinu blokován stovkou jejich zaměstnanců, jimž hrozí propuštění.

Miliardáře vysvobodila policie

Pinault stojí v čele skupiny PPR, která vlastní několik předních podniků na výrobu luxusního zboží, včetně například Gucci, Yves Saint Laurent a Bottega Veneta, řadu distribučních firem jako FNAC a také proslulý obchodní dům Printemps. Pinault byl v roce 2007 na čtvrtém místě mezi nejbohatšími Francouzi. 

Dnes ho zaměstnanci zablokovali v jeho autě při odjezdu ze sídla společnosti na západě Paříže. Na místo se rychle dostavily pořádkové síly a asi po hodině mu zajistily volný odjezd. 

Zaměstnanci se obávají ztráty zaměstnání. Firmy FNAC a Conforama, které spadají pod PPR, totiž v únoru oznámily možné propuštění až 1200 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy