První velká oběť krize v Česku: Hitachi zavře továrnu

Tomáš Fránek
27. 3. 2009 13:11
Firma propustí všech 800 pracovníků
Bylo by nějaké volné místo? Ilustrační snímek
Bylo by nějaké volné místo? Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Žatec- První velký zahraniční investor končí kvůli krizi v Česku.

Společnost Hitachi Home Electronics, výrobce plazmových televizorů, ukončí ke konci března výrobu v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Ke konci dubna tak přijde zřejmě o práci všech 800 pracovníků. Důvodem uzavření továrny je propad odbytu plazmových televizorů v souvislosti se současnou hospodářskou krizí. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Pečlivé zkoumání

Rozhodnutí o uzavření závodu vedení firmy dnes oznámilo zaměstnancům. "Než jsme došli k tomuto rozhodnutí, pečlivě jsme prozkoumali všechny ostatní možné alternativy. Bohužel jsme nenašli řešení, které by dlouhodobě řešilo naši situaci," uvedl výkonný ředitel společnosti Hitachi Home Electronics Czech John Conlon.

Firma také potvrdila, že vrátí všechny dotace, které získala od státu. "Odchod společnosti Hitachi ovšem považuji za jednoznačný důsledek hospodářské politiky bývalých vlád, která byla založena na podpoře levných montoven. Český průmysl je kvůli této politice velmi zranitelný vůči poklesu poptávky na zahraničních, především západoevropských trzích. Důsledkem této politiky je, že když si západní Evropa kýchne, my dostáváme chřipku," tvrdí ministr průmyslu Martin Říman

Výrobu v zóně Hitachi zahájila v říjnu 2007. Původně chtěla investovat kolem 2,5 miliardy korun a při výrobě televizorů zaměstnat až 2000 lidí.

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová uvedla, že pro kraj je to velké zklamání. "V rámci svých možností se pokusíme vyřešit situaci v průmyslové zóně a současně situaci lidí, kteří přijdou o práci," uvedla.

Dramatická situace

Odboráři upozorňují, že podobných případů bude přibývat. "Situace je opravdu dramatická," uvedl předseda odborového svazu Kovo Josef Středula. Firmy se podle ně zbavují stovek lidí.

 V zóně Triangle působí i japonský producent plochých LCD obrazovek IPS Alpha Technology Europe. Své výrobky dodává mimo jiné i sousednímu závodu Hitachi. IPS Alpha už propustila kvůli globální krizi během února a března 407 zaměstnanců z celkem 1550 lidí. Výroba však bude podle mluvčí společnosti Gabriely Benešové i přes uzavření závodu Hitachi pokračovat.

 

Právě se děje

Další zprávy