Padla sklárna. Nic jiného teď neřeším, říká starostka

Martina Machová Martina Machová
30. 3. 2009 10:00
Rozhovor se starostkou Světlé nad Sázavou, kde po krachu skláren lidé ztratili práci
Starostka Světlé Lenka Arnotová ví, že se na obzoru rýsuje další problém. Až místním vyprší lhůta na podpory v nezaměstnanosti.
Starostka Světlé Lenka Arnotová ví, že se na obzoru rýsuje další problém. Až místním vyprší lhůta na podpory v nezaměstnanosti. | Foto: Ondřej Besperát

Světlá nad Sázavou - V čele stolu sedí energická dáma. Po její pravici se zdvihá komínek šanonů, na jejichž hřbetech svítí červený nápis "krize". Po skříních jsou rozestavené broušené vázy, vázičky či mísy nejrůznějších tvarů a barev.

"Ty jsou z místní sklárny," ukazuje sbírku drobná šedesátnice. Lenka Arnotová stojí v čele radnice ve Světlé nad Sázavou teprve třetím rokem, zastupitelkou je již od roku 1994 .

"Dřív jsem pracovala jako ekonomka a později ředitelka místní pobočky Komerční banky. Myslela jsem si, že starostováním svou pracovní kariéru zakončím, a vidím, že to nebude ta třešnička na dortu. Uvázala jsem si pěkné břemeno," zpětně hodnotí své rozhodnutí přijmout post v čele města.

S dopadem krachu sklárny na město již bojuje několik měsíců. Frima Sklo Bohemia padla mezi prvními podniky sklářského gigantu Bohemia Crystalex Trading v září loňského roku. Z pěti procent se zde nezaměstnanost rázem vyhoupla na dvacet.

"Neřeším vlastně nic jiného než důsledky pádu skláren," říká starostka Arnotová.

A.cz: Stále místní věří, že by se mohli do továrny vrátit?

Samozřejmě se čeká, jak dopadne konkurz. Do konce března má být myslím dokončena inventarizace majetku a má být vypsaná výzva na případné zájemce. Z médií se ví, že je tu jeden, který by sklárnu rád koupil a rozjel provoz. I když v menším a asi jen sériovou výrobu. Takže ještě se doufá.

Pro město by to bylo nejjednodušší východisko. Aspoň kdyby těch slibovaných tři sta až čtyři sta lidí našlo práci. Úřad práce ve Světlé registruje asi tisíc nezaměstnaných.

A.cz: Jak to teď vypadá ve Světlé nad Sázavou?

Emoce už trochu opadly. Počátek byl skutečně hodně emotivní. Lidé se cítili okradeni. Své si odpracovali a nedostali za to ani korunu.

Byli tu tací, kterým se podařilo sehnat práci hned v prvopočátku, mnozí jsou ale znovu bez práce. Kvůli prohlubující se krizi byli mezi prvními, kteří byli propouštěni z podniků, jež omezovaly výrobu.

Na podzim, když si měli lidé hledat práci mimo město, bylo největším problémem dojíždění. Teď si myslím, že tento problém je sekundární. Lidé by rádi dojížděli do práce, ale zase už nejsou pracovní místa.

A.cz: Jaké je být v současné situaci starostkou Světlé nad Sázavou?

Neřeším de facto nic jiného než důsledky pádu skláren. Od listopadu hledám cesty, jak pomoci v rámci svých možností a kompetencí. Kde sehnat peníze, možnosti dotací, jak vytvořit nová místa, prostě jak město znovu zdvihnout.

Tudy chodili zaměstnanci skláren několik desetiletí každý den do práce. Teď je tu pusto
Tudy chodili zaměstnanci skláren několik desetiletí každý den do práce. Teď je tu pusto | Foto: Ondřej Besperát

Do podzimu jsem nemusela nikdy nic takového řešit. Sklárny byly jediný takhle velký zaměstnavatel ve městě. Noví investoři zájem neměli. S pětiprocentní nezaměstnaností by zde nesehnali dost lidi.

A.cz: Změnily vás ty poslední měsíce?

Člověk k tomu nemůže být lhostejný. Na druhou stranu si uvědomíte, že nesmíte zase podléhat panice a jednat unáhleně, že musíte vytvořit koncepci, i když je to běh na dlouhou trať a její dopady nemusí být hned vidět.

A.cz: Berete si to osobně?

Samozřejmě, a navíc s tím, že to vnímám jako žena. Měla jsem zprvu pocit, že je to moje zodpovědnost. Novináři nám neustále podsouvali, jak město pomůže či nepomůže lidem.

A pak, vadí mi, že se ztratila odpovědnost skutečných viníků. Vlastníci toto asi moc nechtějí slyšet. Vše se schovává za obecné fráze jako ona banka, on dolar, také se hodně mluví o státu. Ale všeobecně se ví, že to bylo manažerské selhání. Samozřejmě kontrolní mechanismy tu měly být, všechno se ale nakonec zamete pod koberec.

A.cz: Obviňují vás skláři, že město neudělalo dost?

Myslím, že většina už si uvědomila, že na krachu skláren nemá město žádný podíl. Spíš co se týče pomoci... Lidé asi měli jiné představy, než nám povoluje náš rozpočet a kompetence.

Například je nám vyčítáno, že jsme na zastupitelstvu neodsouhlasili půjčky. Já je beru spíš jako jen populistický krok. Až uplyne doba jejich splatnosti, kdo je bude z těch lidí vymáhat? Zase my. Nerada bych se dožila doby, kdy nesplacené půjčky budou vymáhat exekutoři

A.cz: Necítíte se už tím vším unavená?

Nyní vítáni moc nejsou. Nápis na turniketech hlásá, že jim byly zablokovány vstupní karty. Údajně kvůli bezpečnosti insolvenční správkyně.
Nyní vítáni moc nejsou. Nápis na turniketech hlásá, že jim byly zablokovány vstupní karty. Údajně kvůli bezpečnosti insolvenční správkyně. | Foto: Ondřej Besperát

Soudíte podle toho, jak teď hýřím energií?

A.cz: Na první pohled se zdá, že jste zatím motivaci neztratila.

Člověk to nesmí vzdávat. Stále hledáme cesty, ať už je to v rovině legislativní, tedy novela insolvenčního zákona a změny v sociální oblasti

Teď to vypadá, že novela insolventního zákona projde. Rýsuje se tu ale další potíž. Současná sociální síť počítala s tím, že v ní uvíznou hlavně lidé, kteří moc pracovat nechtějí, ale najednou se situace změnila. Padnou tam i ti, kteří by pracovat chtěli, ale není práce.

Nejsem prvoplánově pro navyšování podpory, ale v současné situaci by to podle mne stálo za zvážení. Nevíme totiž, co bude, až skončí místním podpory, a dávky v nouzi jsou podle mne v tuto chvíli nedostačující.

A.cz: Mluvila jste od doby, kdy sklárny ohlásily krach, s jejími majiteli?

Ne. Nám to bylo oznámeno jen telefonem. Zavolal mi pan Bažant (ředitel skupiny Bohemia Crystalex Trading - pozn. red.) a řekl mi, že sklárny končí. Že vydají tiskovou zprávu a že mne bude dále informovat. Tu tiskovou zprávu jsem ale nikdy neviděla.

A když jsem se ohradila, že je to hodně vážná situace a že bych očekávala, že majitelé navštíví město, tak nic. Je to hodně vážná sociální situace, odpovědnost a slušnost se asi dneska nenosí.

Pro nás to byl taky šok. S ničím podobným jsme se nesetkali. A pak se na nás vrhla média a psalo se, že si starostka Světlé neví rady, ale pro nás bylo všechno nové. Vždyť zprvu nikdo nevěděl, co dělat.

 

Právě se děje

Další zprávy