Migranti celého světa balí kufry, končí historická éra

Karel Toman
18. 3. 2009 9:42
Z Česka odchází víc lidí než do země přichází
Na velvyslanectví Číny se v Bukurešti v těchto dnech obracejí stovky pendlerů. Chtějí, aby jim úřad zaplatil letenky, nebo zkrátka nějak pomohl vrátit se domů. Pracovali na stavbách. Ty teď kvůli krizi stojí a oni neviděli měsíce výplatu.
Na velvyslanectví Číny se v Bukurešti v těchto dnech obracejí stovky pendlerů. Chtějí, aby jim úřad zaplatil letenky, nebo zkrátka nějak pomohl vrátit se domů. Pracovali na stavbách. Ty teď kvůli krizi stojí a oni neviděli měsíce výplatu. | Foto: Reuters

New York - Tsunami zahraničních dělníků vracejících se domů, do chudých zemí. To je jeden z nejdramatičtějších možných důsledků světové ekonomické krize.

Období čtyř dekád hospodářského růstu, který z domácí chudoby vylákal za prací do ciziny 200 milionů migrantů po celém světě, spěje podle časopisu Newsweek ke konci.

Mnohé nasvědčuje tomu, že se proud migrantů pomalu obrací (viz infobox Velké balení ranců). Mezi zeměmi, kde už odsun migrantů převýšil jejich přísun, jmenuje Newsweek vedle Španělska, Spojených arabských emirátů a USA také Česko.

Velké balení ranců

  • Propuštěna bude až polovina z 13 milionů zahraničních pracovníků, kteří v Perském zálivu pracují v ropném průmyslu
  • Domů se vrátí velká část z 20 milionů čínských rolníků, kteří se z vnitrozemí vydali za prací do pobřežních měst. Podobně vydatný proud se čeká v Indii
  • Po hromadném propouštění v malajských továrnách pojede domů asi 200 tisíc Indonésanů
  • V Japonsku během posledních čtyř měsíců ztratilo práci deset tisíc brazilských dělníků, kterých je v ostrovní zemi celkem 317 tisíc
  • Mezi lety 2000 až 2006 přicházelo pracovat do USA milion Mexičanů ročně. Letos toto číslo klesne až o 39 procent
  • Irsko letos v prvním kvartálu opustí až 30 tisíc dělníků z ciziny
  • Stovky tisíc dělníků zamíří zpět do zemí bývalého "sovětského bloku"

Zdroj: Newsweek

"Můj konzervativní odhad vracejících se domů? Miliony," řekl časopisu Joseph Chamie, bývalý předseda divize Spojených národů pro populaci.

Světová hospodářská recese letos na celém světě uzavře podle Mezinárodní pracovní organizace 52 milionů pracovních míst. První na seznamu propouštěných jsou přitom pravidelně zahraniční dělníci.

Důvodů k radosti je málo

Lidé z "Třetího světa" proto už teď hromadně opouštějí sny o práci v bohatých průmyslových zemích severní polokoule. Podle expertů má migrace z Jihu na Sever letos poklesnout až o 30 procent. Uvnitř rozvojového světa se už přitom migrace vyrovnala té globální "z Jihu na Sever" a tento trend nejspíš bude pokračovat. Kdysi masové globální stěhování za prací se tak nejspíš "uskromní" na migraci do sousední země, která je na tom lépe.

Lidé v bohatých zemích dnes většinou sledují odliv cizinců s úlevou. Například v Rusku mají migranty dotlačit k návratu domů nejen veřejné výzvy mládežnické organizace Putinovy vládní strany Jednotné Rusko ale i stále častější rasově motivované útoky a vraždy cizinců rukou ruských neonacistů.

Odborníci ale upozorňují na rizika spojená s odlivem "gastarbeitrů". Migranti totiž z drtivé většiny vykonávají práce, které domácí lidé odmítají. Často navíc pracují za podmínek příznivých pro zaměstnavatele. Zvlášť v Evropě jsou proti statickým "domorodcům" velmi mobilní. Podle ekonomů 80 procent svých příjmů utratí v zemi, kde pracují, jen 20 procent příjmů pošlou domů.

Po krizi "nebudou lidi"

Pro země, kde pracují, tak mohou být hostující pracovníci požehnáním. Pokud ale bude jejich odliv pokračovat, mohou vyspělé ekonomiky s migranty přijít o "důležitý revitalizační potenciál". Až se totiž ekonomická situace zlepší, nenastartují země hospodářství tak rychle, jak by mohly, protože zkrátka "nebudou lidi".

V době krize mnozí Britové nechápou, proč by podniky měly zaměstnávat cizince.
V době krize mnozí Britové nechápou, proč by podniky měly zaměstnávat cizince. | Foto: Reuters

Nejtěžší následky ale ponesou rozvojové země, kam se migranti vrátí. Za posledních deset let totiž částka, kterou ročně poslali domů, narostla ze 73 miliard dolarů na 283 miliard. Peníze od migrantů tvoří čtvrtinu příjmů Hondurasu, 38 procent příjmů Moldávie a celých 45 procent Tádžikistánu. Ministr financí Kyrgizstánu už naznačil, že výrazný propad těchto příjmů by mohl pro zemi znamenat finanční kolaps.

"Globální recese však proudům přeshraniční migrace jasně dupla na brzdy a éra masivní globální migrace pomalu spěje ke konci. Volný proud zboží, služeb, peněz a lidí, který definoval globalizaci a který od pozdních sedmdesátých let minulého století provázel období neobvyklého hospodářského růstu, se uzavírá," uzavírá Newsweek.

Jak ale ukazuje například případ Malty zaplavené tisíci uprchlíky z Afriky, na Zemi budou pořád oblasti dost chudé na to, aby lidem stálo za to z nich utéci co nejdál. Na tom hospodářská krize mnoho nezmění, rozhodně ne k lepšímu.


 

Právě se děje

Další zprávy