Úřady práce zavalily fronty, pracovních míst dál ubývá

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 3. 2009 10:40
Fronty stojí v tomto týdnu téměř na všech úřadech práce v Česku. Někde ale nejsou tak dlouhé, jak čekali
Kromě vývěsek úřadu je třeba hledat práci například i v inzerci.
Kromě vývěsek úřadu je třeba hledat práci například i v inzerci. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Zatímco v minulých letech znamenal březen lepší zprávy pro lidi bez práce, letos to neplatí. Na úřady práce míří tisíce lidí, kteří kvůli hospodářské krizi ztratili práci, volná místa ale téměř nejsou.

"Nával, který v těchto dnech zažíváme, je v tomto období roku dost mimořádný. Lednu, který byl nejhorší, se sice začátek března nevyrovná, ale i tak je u nás neustále plno," poznamenala mluvčí ostravského úřadu Svatava Baďurová. Návaly způsobuje pokračující hromadné propouštění, s koncem února doběhly další výpovědní lhůty.

Jen v Ostravě v průběhu prvních tří březnových dnů evidovali 1028 uchazečů, vloni to bylo za stejnou dobu jen 514. Na Novojičínsku je dokonce trojnásobně víc nezaměstnaných než v roce 2008.

Skláři mají silný dech
Skláři mají silný dech | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Přehledně: Kde jsou volná místa a kde lidé bez práce

Březen přitom obvykle v minulosti znamenal zlepšení na trhu práce. "Byli jsme zvyklí, že s březnem míra nezaměstnanosti stagnovala nebo se obracela směrem dolů. V tomto měsíci už obvykle začínaly sezónní práce," konstatoval ředitel uherskohradišťského úřadu práce Richard Janíček.

Přestože příští pondělí Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejní údaje o nezaměstnanosti teprve za únor, na většině úřadů v republice je už nyní jasné, že oproti únoru lidí bez práce opět přibude.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Ekonomický propad je nejhlubší na Olomoucku a Vysočině

Čekají na automobilky

V některých okresech však zatím situace vypadá o něco optimističtěji, než se ještě před měsícem odvážili úředníci doufat.

"Fronty se sice tvoří, ale jsou menší, než jsme čekali. V průběhu února a nyní na začátku března se situace mírně zklidnila. Mírné oživení podle některých informací pociťují dodavatelé automobilového průmyslu," zhodnotil situaci šéf pardubického úřadu Petr Klimpl.

Podobně vidí současný stav například i na Jindřichohradecku.

Řada firem, stejně jako v ostatních okresech republiky, využila možnosti takzvané částečné nezaměstnanosti a nyní čekají, jak se bude ekonomická situace vyvíjet.

"Zatím nemáme signály, že by se chystali následovat Škodu Auto a obnovit plný provoz. Nějakou dobu to asi potrvá," uvedla Stanislava Zemanová z Úřadu práce v Jindřichově Hradci.

Úředníci: hledejte práci aktivně

Úředníkům však nedělají starosti jen stovky nově přicházejících uchazečů o zaměstnání, ale také neustále mizející pracovní místa. Nabídka je meziročně naprosto nesrovnatelná. Od října loňského roku zmizela z nabídky Úřadů práce asi polovina volných pracovních míst.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Unijní nezaměstnanost roste. Za rok o 2 miliony lidí

"Stejně jako po stovkách přicházejí noví uchazeči, po stovkách také mizí pracovní místa. Snažíme se samozřejmě pracovat s tím, co máme. Zaměřujeme se na rekvalifikace i na práci se zaměstnavateli. Připomínáme nezaměstnaným, že by neměli jen pasivně spoléhat na nabídku u nás na úřadě," podotkl Jan Marek z vyškovského úřadu práce.

Upozornil na to, že dřív, než se volná pracovní pozice dostane do státní evidence, zaměstnavatelé se ji snaží obsadit pomocí inzerátu. Mají na to deset dní, pak musí volné místo nahlásit úřadu.

"Aktivní hledání se tedy vyplácí. Stejně tak je dobré se poptávat známých, zda se neuvolnilo místo na jejich pracovišti. Ze zkušenosti víme, že na základě doporučení se dají získat nejlepší místa," dodal Marek.


Foto: Aktuálně.cz
Praktické rady:
Ještě vám nepřišla výplata? Podívejte se, co dělat
Máte mzdový výměr? Snadno můžete přijít o peníze
Kdy vám firma může snížit mzdu a jak se bránit
Výpověď z práce musí mít důvod, radí expertka online

 

Právě se děje

Další zprávy