Vznikly první firmy, které mají odhalit simulanty

Petr Kučera Petr Kučera
12. 1. 2009 7:50
Novoroční změna systému pro vyplácení nemocenské nastartovala nový obor podnikání
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Novoroční změna systému pro vyplácení nemocenské nastartovala nový obor podnikání. Zaměstnavatelům přicházejí nabídky od firem, specializujících se na kontrolu nemocných pro jiné společnosti.

Podle ankety online deníku Aktuálně.cz funguje už nejméně dvacet takových agentur. Na novou službu se zaměřují zejména někteří soukromí detektivové, bezpečnostní agentury, personální agentury či studenti vyšších ročníků právnických fakult.

V mnoha případech došlo pouze k založení dceřiné společnosti nebo rozšíření působnosti stávajících firem, vznikají ale i zcela nové subjekty.

Novela zákona od Nového roku přenesla proplácení čtvrtého až čtrnáctého dne nemoci na zaměstnavatele. Stát ji proplácí až od patnáctého dne; firmám však novou povinnost kompenzoval jednak snížením odvodů na nemocenské pojištění, jednak rozšířením jejich pravomocí.

Vedle správy sociálního zabezpečení mohou dodržování léčebného režimu nově kontrolovat sami zaměstnavatelé. Anebo si k tomu mohou najmout třetí subjekt.

Právě specializované agentury v propagačních materiálech uvádějí, že jsou rychlejší a při odhalování simulantů efektivnější, než když zaměstnavatel spoléhá na bezplatnou kontrolu prováděnou státními úředníky.

Nabídek agentur zatím využívají převážně menší firmy s deseti až sto zaměstnanci. "V současnosti finalizujeme smlouvy s desítkami klientů," říká jednatel českobudějovické společnosti BHTcontrol Tomáš Hejna.

Pro desítky firem už pracuje také společnost Netzona.cz, nabízející službu na atraktivní doméně kontroly-nemocnych.cz. Třináct klientů zatím hlásí firma MARKON-kontroly nemocných. Pro zhruba deset zaměstnavatelů pracuje pražský soukromý detektiv Josef Nejedlý. Jihomoravská agentura Faktor dosud získala osm klientů. Ostatní oslovené firmy počet klientů neuvádějí nebo poukazují, že necelé dva týdny po změnách v nemocenské je zatím krátká doba na výraznější zájem zaměstnavatelů.

Klienti si můžou vybrat v zásadě ze dvou způsobů účtování. "U malých firem probíhají kontroly spíše jednorázově a účtujeme je podle jednotlivých úkonů. U středních a velkých firem je výhodnější uzavřít smlouvu s paušálním poplatkem. Ten se počítá individuálně podle počtu zaměstnanců, poboček a podobně," říká ředitel společnosti Netzona.cz Antonín Capoušek.

Dvě možnosti účtování nabízí také HR Protection, jedna z největších tuzemských detektivních kanceláří. Ta na svém webu uvádí orientační hodinovou sazbu 420 korun bez DPH. Mírně levněji vyjdou samostatní detektivové, například Josef Nejedlý si za běžnou kontrolu účtuje 290 korun bez DPH. Pokud klient neplatí paušálně, musí obvykle počítat také se sazbou za každý kilometr cesty.

Během prvního pracovního týdne zatím agentury žádné simulanty neodhalily. "Naší povinností je předat zaměstnavateli zprávu, zda byl nemocný na uvedené adrese přítomen či ne. Tím pro nás práce končí. Případné výmluvy už si řeší klient se zaměstnancem sám," upřesňuje Capoušek. "Pokud na první zazvonění nikdo nereaguje, vyčkáme na místě zhruba čtvrt hodiny a poté zvoníme znovu," dodává.

Čtěte více o nových pravidlech nemocenské:
První tři dny nedostane zaměstnanec nic, čtvrtý až čtrnáctý den mu nově proplatí zaměstnavatel

 

Právě se děje

Další zprávy