OKD nad propastí insolvence: strašák hlavně pro Sobotku

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
13. 2. 2014 18:24
Mládkovo ministerstvo formuje skupinu pro řešení sociálních rizik na severu Moravy.
Foto: ČTK

Praha - Těžební společnost NWR, vlastník Ostravsko-karvinských dolů (OKD), se stává hrozbou budoucí kariéry novopečeného premiéra Bohuslava Sobotky. Kondice firmy, která je největším zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji, se zhoršuje. „Riziko insolvence OKD je zřejmé už delší dobu. Jen se o tom dnes otevřeněji mluví," říká ministr průmyslu Sobotkovy vlády Jan Mládek.

Pokud mateřská firma OKD, skupina NWR, zkolabuje, obrátí se to především proti Sobotkovi. Právě on stál v roce 2004 jako ministr financí u poslední fáze její privatizace. V sociální demokracii se z uhlí na Ostravsku stává obrovský strašák. Premiérovi spojenci ve straně i v kabinetu jsou odhodláni hasit hrozící požár.

Podle informací deníku Insider začalo Mládkovo ministerstvo formovat novou pracovní skupinu pro řešení sociálních rizik v Moravskoslezském kraji. „Případný bankrot NWR není problémem státu, ale soukromých akcionářů té firmy. Stát je však zodpovědný za dopady na region a na lidi," říká ministr.

Tým s podobným zadáním vznikl pod jeho úřadem už za minulé vlády, dodnes je funkční. Předsedá mu Mládkův předchůdce, dnes vládní zmocněnec pro Moravskoslezsko, Ústecko a Sokolovsko Jiří Cienciala. Jeho skupina ale řeší hlavně angažmá státu při prodloužení těžby v dole Paskov, určeném k útlumu.

Teď zve ministerstvo ke spolupráci další experty. Nová komise řešící riziko bankrotu Ostravsko-karvinských dolů vzniká pod patronací Mládkova náměstka pro energetiku Pavla Šolce. Její složení má být známo zhruba do dvou týdnů.

Foto: Aktuálně.cz

Čím přesně se bude nový pracovní tým zabývat?
Jaká je budoucí strategie politiků ve vztahu k OKD?
Čtěte více v internetovém deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy