Vedení ČEB tlačilo podle policie úředníky k machinacím

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
24. 1. 2014 6:30
Policie upozorňuje na zvláštní roli bývalého šéfa banky Pokorného.
Zásah policie v ČEB.
Zásah policie v ČEB. | Foto: ČTK

Praha - Policie vyšetřuje ve státní České exportní bance (ČEB) podezření z dotačních podvodů a porušování hospodářských předpisů. Zajímá ji také způsob, jakým bývalé vedení banky ovlivňovalo řadové zaměstnance. Nejvíce nestandardních operací evidují vyšetřovatelé u obchodních případů, v nichž jako exportující firma figuruje turnovská společnost Sklostroj.

Vyplývá to z příkazu k domovní prohlídce v jihlavské stavební firmě PSJ, který v rámci vyšetřování případu vydal minulý týden Obvodní soud pro Prahu 5. Materiál detailně popisuje devět z deseti obchodních případů, které policisté v České exportní bance zkoumají (jejich přehled zveřejnil deník Insider minulý týden). Policejní dokument upozorňuje na zvláštní roli bývalého ředitele banky Lubomíra Pokorného.

Podivný nátlak

„Bylo zjištěno, že Lubomír Pokorný, bývalý generální ředitel ČEB, na jednáních dozorčí rady ČEB nepředkládal v některých případech úplné, resp. dostatečné podklady důležité pro posouzení a rozhodnutí o obchodním případu. V důsledku tohoto jednání uzavřela ČEB řadu smluv o úvěru, které v současné době nejsou řádně plněny," píše se v příkazu.

Deník Insider marně žádal Pokorného o stanovisko k probíhajícímu vyšetřování. Bývalý ředitel, který má dnes manažerskou smlouvu ve společnosti WBBI, není již několik dní k zastižení. Jeho mobil je přesměrovaný na asistentku, která tvrdí, že neví, kde se její šéf pohybuje, a není s ním v kontaktu. „Pan Pokorný sem chodí nepravidelně. Je možné, že je v zahraničí," uvedla.

Společnost WBBI se zabývá finančním a investičním poradenstvím. Podle asistentky v ní Pokorný pracuje jako ředitel.
„V ČEB mělo v některých případech docházet k nestandardním nátlakům ze strany vedoucích pracovníků na podřízené pracovníky, kteří daný obchodní případ posuzovali, přičemž tito pracovníci měli být nuceni upravit předkládací zprávu tak, aby projekt mohl být úvěrován," uvádějí policisté.

Policejní příkaz navíc mluví o záměrných machinacích, jež měly bankovní úředníky uvádět v omyl: „Mezi některými exportéry (např. Sklostroj Turnov) a zahraničním odběratelem docházelo po předchozí dohodě k tomu, že exportér v některých případech vracel odběrateli na účet finanční prostředky, které od odběratele získal jako zálohu, a to několikrát po sobě, aby odběratel mohl prokázat ČEB, že disponuje dostatečným objemem prostředků, což byla jedna z podmínek pro získání úvěru."

Nedosažitelný Sklostroj

Sklostroj figuruje jako exportér u pěti úvěrů z deseti prošetřovaných. Podle policistů to byli zpravidla zástupci Sklostroje, kdo v bance podával žádosti o úvěry pro své ruské odběratele. Celkově jeho obchodní partneři získali u ČEB jen v rámci pěti prošetřovaných úvěrů 151,7 milionu eur (téměř čtyři miliardy korun). Turnovská firma se ale v Rusku a na Ukrajině podílela na dalších projektech úvěrovaných Českou exportní bankou a pojištěných státní pojišťovnou EGAP. Sklářské firmy dnes tyto půjčky nesplácejí a banka z nich má několikamiliardové ztráty.

Deník Insider se pokoušel opakovaně spojit s jednatelem Sklostroje Martinem Goldem se žádostí o rozhovor o vývozu sklářských technologií na Východ. „Pan Gold má jednání, nelze s ním mluvit," opakuje stereotypně jeho sekretářka s tím, že šéfovi žádost předá. Gold na ně ale zatím nereagoval. Firma se omezila pouze na tiskové prohlášení, jež zveřejnila na svých webových stránkách pod titulkem Prohlášení k negativní kampani vedené proti naší společnosti.

„Exportér na schvalovací procedury (v České exportní bance - pozn. red.) nemá žádný vliv. Jeho povinností je dodat zboží nebo služby zákazníkovi a za to od něj dostane zaplaceno. Exportér neodpovídá za to, že dlužník přestane splácet bance," píše se ve zmíněném stanovisku.

Případy pana Janků

Dalším vývozcem, jehož obchody policii zajímají, je stavební firma PSJ. Společnost, kterou od roku 2012 vlastní čtveřice jejích manažerů, měla v letech 2006- 2010 jako akcionáře s polovičním podílem developera Milana Janků (zakladatele developerské skupiny ECM). V letech 2010-2012 pak tento podíl na dva roky převzala finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, která od Milana Janků získala část jeho developerského byznysu.

Posledním obchodem spojeným s původním byznysem Milana Janků, o který se policisté v ČEB zajímají, je úvěr na přeprodej dvou čínských firem v rámci skupiny ECM z roku 2009. Úvěr pro offshorovou strukturu ECM China Investments byl poskytnut na nepovolený účel.

Samotné společnosti PSJ se týkají celkem tři problematické půjčky: na výstavbu apartmánů v tuniském letovisku Hammamet z roku 2009, obchodního centra v ruské Rjazani a továrny Kalevala na výrobu stavebních dílů v Petrozavodsku v Karélii (v severním Rusku). Všechny se začaly připravovat v období, kdy se v PSJ angažoval Janků. Projekty nebyly předány ke schválení dozorčí radě ČEB.

Podle současných majitelů PSJ nehrozí z těchto tří obchodů exportní bance škody. Oba partneři z ruských projektů PSJ své závazky bance hradí. Jde o solventní firmy - v případě Rjazaně o Kellnerovu skupinu PPF, v případě Kalevaly o silnou místní kapitálovou skupinu.

Zachránit je údajně stále možné i projekt v Tunisku. „Stavba v Hammametu se nejprve zdržela na pokyn kontrolorů ČEB a pak ji dále zkomplikovala tuniská revoluce před dvěma lety," říká šéf PSJ František Vaculík. Banka má v Hammametu ovšem i zcela subjektivní problém: neohlídala si smlouvy o zástavě úvěru pozemkem, takže se nemůže k zastavenému majetku dostat.

PSJ s bankou problém v Hammametu dál řeší. Firma je připravena do něj sama kapitálově vstoupit a dokončit jej. „Podmínkou naší účasti ale je narovnání vztahů s Českou exportní bankou," dodává Vaculík.

Podle hodnocení policie, tak jak je lze vyčíst z příkazu k domovní prohlídce v PSJ z minulého týdne, porušovala banka při poskytování prošetřovaných úvěrů své vnitřní předpisy a v jednom případě půjčku poskytla v rozporu se zákonem o bankách.

Banka si podle vyšetřovatelů dostatečně nehlídala kontrolu nad zajišťovacími nástroji a dnes nemá šanci se k některým zástavám dostat. Neověřovala, zda dlužník splnil všechny podmínky pro čerpání úvěru, tolerovala neúplnou dokumentaci či nedodržení účelu, na který byla půjčka původně poskytnuta. Některé dodatečné změny smluv nebyly v rozporu s bankovními standardy předloženy ke schválení dozorčí radě banky.

 

Právě se děje

Další zprávy