Další dodavatele energií čeká pád. Moc tlačili na ceny

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
30. 1. 2014 7:16
Domácnosti se nemusí bát, že by zůstaly bez energií, uklidňuje regulační úřad.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Cenová válka na trhu s dodávkami energií má prvního padlého. Svou činnost musela ukončit společnost Optim Trade. Podle odborníků oslovených online deníkem Aktuálně.cz může podobný osud potkat až deset dalších malých dodavatelů.

„Pokud velkoobchodní cena na trhu klesá, obchodníkům, kteří nakupují energie s menším časovým předstihem, nebezpečí příliš nehrozí. Opačný směr vývoje cen je však může ohrozit. Jejich konkurenční výhodou oproti velkým dodavatelům je totiž často pouze nízká cena," vysvětluje analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Domácnosti se ale nemusí bát, že by zůstaly bez energií. "V případě krachu společnosti se o její zákazníky postará takzvaný dodavatel poslední instance, tedy ta firma, která na daném území provozuje distribuční síť," připomíná mluvčí Energetického regulačního úřadu.

„O problémech společnosti Optim Trade jsme věděli již delší dobu. K 15. lednu bylo jejích 370 odběrných míst převedeno v režimu dodavatele poslední instance. Z celkového počtu ještě před tímto krokem požádalo 228 odběratelů o standardní změnu dodavatele energií, takže problém je z našeho pohledu velmi malý," upřesňuje Chvojka.

Bez dostatečných zásob

Dodavatelů, kteří nakupují s malým časovým předstihem, a nemají tudíž nakoupeny zásoby energií pro letošní rok, je podle odhadů jednatele poradenské společnosti ENA Jiřího Gavora celá řada. Jde právě zejména o malé firmy, prodávající energie stovkám, maximálně několika tisícům odběratelů.

„V tak malém rozměru obchodování je skutečně obtížné realizovat kvalitní risk management včetně zajištění proti kurzovému riziku a cenovým výkyvům," říká Gavor.

Nyní je na trhu asi stovka alternativních dodavatelů elektřiny a padesát dodavatelů zemního plynu, přičemž až čtyřicet z nich obchoduje obě komodity.

„Problémy čekají podle mého názoru pět až deset z nich," odhaduje Gavor.

Zachrání vás obři, ale dráž

V případě krachu některého z alternativních dodavatelů přebírá okamžitě její odběratele takzvaný dodavatel poslední instance. Tím je u elektřiny podle regionu jeden z trojice ČEZ, Pražská energetika nebo E.ON, u zemního plynu pak RWE, Pražská plynárenská nebo E.ON.

Tito dodavatelé se zavazují zásobovat zákazníky elektřinou šest měsíců. Během této doby si odběratelé, kteří byli automaticky "zachráněni", mohou řádně zvolit nového dodavatele - tedy buď zůstat u obrů jako ČEZ, nebo znovu dát šanci menšímu dodavateli.

Ceny dodavatele poslední instance reguluje Energetický regulační úřad. Ceny dodávky v režimu poslední instance jsou však zpravidla o něco vyšší, než je tomu u standardních ceníků.

„Vyšší je pravidelná měsíční platba - například v ceníku ČEZ je to 180 korun oproti standardním šedesáti korunám. Z jednoduchého důvodu - obsahuje v sobě náklady na nutnou komunikaci se zákazníkem, administrativní náklady spojené se zajištěním dodávky poslední instance a vůbec vyšší péči, kterou pochopitelně dotčený zákazník vyžaduje," vysvětluje Jan Pavlů, mluvčí skupiny ČEZ, která je dodavatelem poslední instance nedávno zkrachovalé Optim Trade.

Silní pohltí slabé

Řešením situace, kdy firmy nedokážou čelit cenovým výkyvům na trzích, samozřejmě nemusí být hned jejich krach. Alternativou je včasný prodej silnějšímu hráči.

„Určitě bude docházet k prodejům společností a zřejmě se i sníží nyní velmi vysoký počet dodavatelů. Přesto ale na trhu zůstane velká řada alternativních dodavatelů," předpokládá jednatelka portálu srovnejenergie.cz Kateřina Vaňková.

„Očekávám částečnou konsolidaci trhu typu „velcí hráči vrací úder"," potvrzuje i Gavor.

 

Právě se děje

Další zprávy