InterContinental zvýší novému majiteli tržby o polovinu

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
15. 1. 2014 15:58
Best Hotel Properties očekává letos EBITDu až 16 milionů eur (v přepočtu až 440 milionů Kč).

Praha - Stačilo k dosavadním pěti hotelům připojit jeden z nejluxusnějších hotelů v Praze a tržby společnosti Best Hotel Properties (BHP) narostly skoro o polovinu.

Firma, ve které drží pětinový podíl investiční skupina J&T, by si díky akvizici 90 procent hotelu InterContinetal měla na zisku před zdaněním a odpisy (EBITDA) za rok 2014 polepšit o téměř 8 milionů eur, tedy v přepočtu o 220 milionů korun.

Tržby by se pak měly díky začlenění InterContinentalu do portfolia BHP zvýšit asi o 20 milionů eur (o 550 milionů korun). Online deníku Aktuálně.cz tyto plánované výsledky sdělil předseda představenstva BHP Branislav Babík.

Podle něj se budou celkové letošní tržby pohybovat okolo 65 milionů eur. „Zisk EBITDA by mohl díky převzetí InterContinetalu zvýšit na 15 až 16 milionů eur," odhaduje Babík.

Výsledky BHP odvozuje z odhadů tržeb a zisku EBITDA za loňský rok. Ty by měly zůstat na úrovni roku 2012, tedy na zhruba 46 milionech, respektive 6 milionech eur.

Meziroční rozdíl bude ale patrný v oblasti čistého hospodářského výsledku. BHP by se měla za rok 2013 dostat ze ztráty. V roce 2012 byla převážně kvůli technickému přecenění slovenských hotelů v minusu 44,7 milionu eur. Na výsledcích za rok 2012 se podepsalo také uzavírání částí moskevského hotelu Baltschug Kempinski kvůli renovacím, na které BHP v souhrnu vynaložila 30 milionů eur.

Teď si dáme pauzu

Podle Babíka BHP akvizicí hotelu InterContinetal dokončila první fázi svého rozvoje. V následujícím období začne vytipovávat další akviziční možnosti a konzultovat je s akcionáři. Zatím se chce ale držet na území střední a východní Evropy.

"V případě výhodné nabídky jsou pro nás zajímavá v podstatě všechna hlavní města v regionu," říká Babík bez větších podrobností. "Vstup do dalších oblastí, jako je třeba Amerika, zatím opravdu neplánujeme," dodává.

Kdy se firma začne ucházet o další hotel v Praze? „S Prahou si dáme na chvíli pauzu. Splnili jsme teď základní domácí úkol, koupili jsme podle nás nejlepší hotel v Praze," pochvaluje si Babík.

V úvahu v nejbližší době nepřichází ani nové akvizice v Bratislavě, kde již BHP vlastní dva luxusní hotely. „V posledních letech se ubytovací kapacita v Bratislavě více než ztrojnásobila. Konkurenční boj značně tlačí na ceny," vysvětluje důvod prozatímního nezájmu o akvizice ve slovenské metropoli Babík.

InterContinental zůstane tak, jak je

Společnost Best Hotel Properties, ve které skupina J&T drží největší akcionářský podíl,  vlastní s InterContinentalem šest hotelů. Baltschug Kempinski a Boutique hotel Kadashevskaya v Moskvě, hotely Kempinski Hotel River Park a Crowne Plaza v Bratislavě a tatranský Grand Hotel Kempinski High Tatras.

"Základní jmění BHP je nyní asi 350 milionů eur," říká k celkové hodnotě podílů v hotelích předseda představenstva BHP Babík.

Za 90procentní podíl v InterContinentalu zaplatila BHP 115 milionů eur, přičemž odkoupila i dluh ve výši 75 milionů eur.  Celkový dluh firmy se tak prohloubil na 150 milionů eur.

Správcem hotelu zůstala společnost  Westmont Hospitality, která nyní drží 10 procent. Exteriér i interiéry InterContinentalu mají zůstat v podstatě nezměněny. BHP plánuje pouze dílčí investice. „Hotel má vše, co má pětihvězdičkový hotel mít. Žádná velká investice se neplánuje. Nyní třeba dokončujeme opravu výtahu," přibližuje Babík.

 

Právě se děje

Další zprávy