Miliardář Beran napodobuje Kellnera v půjčování peněz

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
13. 1. 2014 19:15
Skupině Profireal Group, díky níž se Beran dál řadí mezi nejbohatší Čechy, zjevně svědčí krize.
David Beran.
David Beran. | Foto: MARCUS&ART - Wikimedia Commons

Praha - Miliardář David Beran, někdejší spolumajitel Vítkovic, už před lety fatálně prohrál svůj boj s Janem Světlíkem o tuto strojírenskou skupinu. Mrzet ho to ale nemusí: Skupině Profireal Group, díky níž se Beran dál řadí mezi nejbohatší Čechy, zjevně svědčí krize. Vyvolává totiž zvýšený zájem o nebankovní půjčky, což je po ztrátě Vítkovic hlavní Beranova doména.

Beranův Profireal, jehož dceřiné firmy poskytují půjčky a obchodují s pohledávkami v Česku, na Slovensku, v Polsku a Bulharsku, prudce roste a expanduje. Letos čeká další skok, právě rozjíždí novou dceřinou firmu v Rusku, napsal v pondělním vydání deník Insider.

"Jak v Česku, tak v ostatních zemích, kde působíme, jsme se loni dostali na rekordní hodnoty," cituje Insider Berana. Objem poskytnutých půjček se v jeho skupině loni přiblížil osmi miliardám korun. Nejvíc peněz má Profireal napůjčovaných v Polsku - v přepočtu 2,8 miliardy korun. Obrovský polský trh také jeho podnikání nejvíc táhne, loni tu stouply obchody Profirealu o 61 procent. Celkově zaznamenala skupina v půjčkách na svých čtyřech hlavních teritoriích růst o 37 procent.

Loňský zisk skupiny ještě není znám. Podle Beranova klíčového manažera, ředitele Profirealu Davida Choura, byl však zhruba o čtvrtinu vyšší než předloni. A v roce 2012 skupina vydělala téměř 11 milionů eur (přes 280 milionů korun) čistého.

Na další růst je už zaděláno. Prvního února naostro odstartuje nová ruská pobočka Profirealu, jejíž vznik Beran financoval napůl s finanční skupinou J&T. "Půjčky začínáme poskytovat nejprve v Petrohradské oblasti, po půl až tři čtvrtě roce testovacího provozu, jakmile doladíme ruský obchodní model, rozjedeme tento byznys naplno," říká David Chour.

Cílem Profirealu je dostat se do pěti let mezi největší nebankovní poskytovatele půjček v Rusku. "Rádi bychom napodobili úspěch skupiny Home Credit Petra Kellnera," připouští Chour.

Byznys v deníku Insider

Kde bude Beran otevírat své filiálky? Detaily o plánech Profirealu čtěte v Insideru 

 

Právě se děje

Další zprávy