Světlík čelí útoku. Po Vítkovicích sahá neznámá firma

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
13. 1. 2014 9:35
Nejmocnější český strojař Jan Světlík musí sehrát novou bitvu o vládu nad skupinou Vítkovice.
Foto: Vítkovice Holding

Praha - Nejmocnější český strojař Jan Světlík musí sehrát další bitvu o vládu nad skupinou Vítkovice. Po 50 procentech vítkovických akcií, jež Světlík podle vlastních tvrzení ovládá přes společnost VTK Group, mu sahá zatím neznámý útočník. Skrývá se za neprůhlednou firmou Zervania z Kypru, napsal jako první deník Insider.

Česká dcera Zervanie, společnost King Dawn, vznáší nárok na 99,99procenta firmy VTK Group, za jehož majoritního vlastníka se Světlík označuje. King Dawn kvůli tomu už loni v létě rozjela soudní řízení, jež se Světlík marně pokoušel zastavit.

V spletitém příběhu hraje klíčovou roli krok likvidátora King Down, právníka Pavla Farského. Ten se obrátil na soud s tím, že se ztratila hromadná akcie reprezentující 99,99 procenta VTK Group. Do letošního léta se musí najít. Pokud ne, soud může vydat náhradní cenný papír. A ten by putoval do rukou dosud neznámého majitele anonymní firmy King Down, jenž by tak převzal kontrolu nad polovinou Vítkovic. Světlíkovi by zůstalo jen 45 procent, které vlastní jako fyzická osoba.

Podle všeho za Zervanií ani za King Dawn nestojí ani jeden z dvojice miliardářů David Beran a Karel Komárek, s nimiž Světlík o Vítkovic dlouhodobě bojoval. Beran, který v roce 2003 byl se Světlíkem u privatizace Vítkovic, se stáhl do ústraní. "Pro mne jsou Vítkovice uzavřený příběh," řekl. A investiční skupina KKCG sama pátrá po tom, kdo za nejnovějším atakem na Světlíka vlastně stojí. "KKCG nemá se společnostmi King Dawn a Zervania nic společného," říká mluvčí Daniel Plovajko.

Sám Světlík trvá na tom, že práva na VTK Group nemůže mít anonymní King Dawn. "King Dawn podle nám známých informací již několik let akcionářem VTK Group není a žádná akcionářská práva nemá. Majetkovou strukturu VTK Group ale zveřejňovat nehodláme," odráží detailnější otázky Světlíkova mluvčí Kijonková.

 

Právě se děje

Další zprávy