Kellnerova PPF může koupit O2 arenu, povolil úřad

Ekonomika Ekonomika
9. 1. 2014 12:54
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil změnu vlastníka pražské O2 areny.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil změnu vlastníka pražské O2 areny. Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera tak získá plnou kontrolu nad společností Lindus Services Limited a jejím prostřednictvím ovládne zhruba 86 % ve společnosti Bestsport Arena, která halu provozuje.

Společnost Lindus Services Limited se sídlem na Kypru dosud napůl vlastnily právě PPF se skupinou KKCG miliardáře Karla Komárka. Loni v listopadu PPF nabídla vyšší cenu než KKCG a podle dříve domluvených pravidel tak odkoupila její podíl, cena transakce nebyla zveřejněna.

Zbylých 14 procent ve společnosti Bestsport Arena vlastní držitelé dluhopisů, s jejichž pomocí se výstavba haly v letech 2002 až 2004 financovala.

O2 arenu postavila těsně před mistrovstvím světa v hokeji v roce 2004 loterijní společnost Sazka pod vedením Aleše Hušáka. Původně měla stát kolem dvou miliard, ale kvůli nehospodárnostem při výstavbě a extrémně drahému financování (Sazka vydala dluhopisy za mimořádně nevýhodných podmínek) se nakonec prodražila na téměř osm miliard korun.

V roce 2015 se v O2 areně bude hrát další světový hokejový šampionát.

Jaké záměry má s O2 arenou, PPF zatím nekomentovala. Už před rozstřelem na trhu kolovaly informace, že sonduje, jaký zájem by byl o halu mezi dalšími investory. Nedá se tedy vyloučit, že ji nechce držet dlouhodobě, ale počká si na výhodnou nabídku a prodá ji.

Předloni Bestsport Arena vykázala provozní zisk zhruba 100 milionů korun, tržby přesáhly 400 milionů korun. O2 arenu navštívilo rekordních více než 700 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy