Stavebnictví se dál propadá, oživení zůstává daleko

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
9. 1. 2014 9:48
Tuzemská stavební produkce se podle statistiků v listopadu propadla o 9,3 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - České stavebnictví zůstává v hluboké krizi. Potvrzují to dnešní čísla Českého statistického úřadu, podle nichž se stavební produkce v listopadu propadla meziročně o 9,3 procenta.

Po očištění o vliv počtu pracovních dnů - listopad 2012 měl o jeden pracovní den více - se pak snížila o 8,3 procenta. V porovnání s říjnem 2013 klesla - po očištění od sezonních vlivů - o 5,6 procenta.

Stavební úřady vydaly během listopadu o 13,4 procenta stavebních povolení méně. Jejich orientační hodnota však vzrostla o 5,8 procenta na 24 miliard korun.

V listopadu se dokončilo 2120 nových bytů, což je meziročně o 16,5 procenta méně. Zahájeno jich bylo 1913, tedy ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o třetinu více.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s padesáti a více zaměstnanci se v listopadu meziročně snížil o 8,1 procenta. Průměrná měsíční nominální hrubá mzda ve stavebnictví meziročně klesla o šest procent na 33 130 korun.

Ztráta 450 miliard

Podle předpokladu Svazu podnikatelů ve stavebnictví se stavební produkce za celý loňský rok v prorovnání s rokem 2012 sníží o desetinu na zhruba 390 miliard korun.

Stavebnictví tak za posledních pět let, včetně loňského roku, přijde na tržbách o 450 miliard korun. „Jen za samotný loňský rok je odhadovaná ztráta oproti předkrizovému roku 2008 až 157,5 miliardy korun," upřesňuje prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Pozitivní výhled není ani pro letošní rok. Podle odhadů lidí z oboru se stavebnictví bude nadále propadat. K oživení by mohlo dojít až v roce 2015.

Pětileté propady ve stavebnictví mohou být podle odborníků osudné pro řadu firem. Jak uvádí Svaz podnikatelů ve stavebnictví, od roku 2008 již zkrachovalo 170 firem. A krachy budou patrně pokračovat i letos.

Podle stavařů se na současné situaci výrazně podepsal stát, který doposud nepřišel s žádnou ucelenou koncepcí a do značné míry investice do stavebnictví omezil. Právě státní zakázky přitom stavebnictví přináší asi třetinu tržeb.

 

Právě se děje

Další zprávy