Státní podpora Dolu Paskov? Jasno má být do konce března

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 1. 2014 17:15
Ministr průmyslu a nový šéf OKD podepsali Memorandum o porozumění.
Důl Paskov.
Důl Paskov. | Foto: NWR

Staříč - Do konce března má být jasné, zda a jak stát poskytne podporu při utlumování Dolu Paskov, kde chce OKD ukončit na konci letošního roku těžbu. Jednou z možností je, že by OKD na své náklady těžbu prodloužilo až do konce roku 2016 a stát by k 1. lednu 2017 Důl Paskov za korunu koupil.

Vyplývá to z Memoranda o porozumění, které v pondělí ve Staříči na Frýdecko-Místecku podepsali ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala a nový šéf těžební společnosti OKD, které důl patří, Dale Ekmark.

OKD dělá kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím řadu úsporných opatření, ukončení těžby ve ztrátovém Dole Paskov má být jedním z nich. Na dole, který tvoří závody Staříč a Chlebovice, pracuje více než 2500 lidí, v celé společnosti OKD přes 12 tisíc.

OKD vlastní firma NWR, která ze dvou třetin patří mezinárodní investiční skupině BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

"Podpis memoranda je důležitým krokem pro budoucnost Dolu Paskov a může významně přispět k tomu, aby dopady případného uzavření dolu na region byly co nejmenší," uvedl ministr Cienciala.

Vznikne expertní komise

Obě strany v memorandu deklarují svoji ochotu ustavit nezávislou expertní komisi, jež provede ekonomickou analýzu a analýzu proveditelnosti opatření, které by umožnily poskytnout OKD státní podporu.

Ministerstvo také deklaruje ochotu předložit vládě ke schválení návrh na nabytí části podniku Dolu Paskov do vlastnictví České republiky k 1. lednu 2017 za cenu jedné koruny ve veřejném zájmu.

OKD zase prohlašuje ochotu přehodnotit své rozhodnutí o uzavření Dolu Paskov ke dni 31. prosince 2014 a přijmout rozhodnutí o prodloužení těžby uhlí v Dole Paskov do 31. prosince 2016 na svá rizika a náklady. Podmínkou je poskytnutí státní podpory a předpoklad, že bude zajištěna podpora tohoto kroku ze stran zákazníků, dodavatelů, odborových organizací i vedení.

Odboráři: Ještě je tam 20 milionů tun

Důl Paskov je posledním činným dolem v ostravské části Ostravsko-karvinského revíru, ostatní byly postupně uzavřeny. Těžba v dolech na Ostravsku je oproti karvinským technologicky náročnější i nákladnější, sloje jsou tam nižší, nejsou uloženy rovnoběžně, ale lámou se pod různými úhly, takže přístup k nim je podstatně těžší a těžba se prodražuje. Horníci také pracují v horších podmínkách.

S uzavřením dolu nesouhlasí odboráři, podle nichž je tam v podzemí minimálně 20 milionů tun kvalitního černého uhlí. Několik stovek pracovníků už z Dolu Paskov odešlo, někteří z nich se přesunuli na doly v karvinské části OKD.

Upozornění: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také Centrum Holdings, vydavatele deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy