Pokuty od veterinární správy loni stouply nejméně o polovinu

ČTK ČTK
5. 1. 2014 11:13
Na nárůstu se významnou měrou podílela kauza s koňským masem.
ilustrační foto (maso zakázané potravinářskou inspekcí)
ilustrační foto (maso zakázané potravinářskou inspekcí) | Foto: SZPI

Praha - Výše pokut udělených Státní veterinární správou vzrostla loni nejméně o polovinu. Zatímco v roce 2012 dosáhla zhruba 14 milionů korun, od začátku ledna do konce letošního listopadu činila bezmála 21 milionů.

"Nárůst oproti loňskému roku lze přičíst většímu počtu opakovaných kontrol zaměřených mimo jiné na klamání spotřebitele," uvedl mluvčí veterinární správy Josef Duben.

Do výše pokut se podle něj promítly také pokuty udělené za opakované maření veterinárního dovozu a především pokuty ve celkové výši okolo čtyř milionů za nedeklarovaný obsah koňského masa v v masných výrobcích. Za ně byla nejvyšší, více než dvoumilionová pokuta, uložena společnosti Kovář Plus ve Zlínském kraji.

Firma dostala loni v květnu pokutu 2,38 milionu korun za to, že uvedla na trh téměř 16 tun koňského masa označeného jako hovězí. Maso bylo dovezené v lednu a v únoru. Veterinární správa firmě Kovář plus uložila i další pokutu 285 tisíc korun, protože prý nenahlásila příchod 25 zásilek masa a nepředložila odpovídající informace u dvou zásilek. Firma se proti oběma pokutám odvolala. Koncem loňského října byla celková pokuta snížena o 9000 na 2,656 milionu korun.

Skandál s nepřiznaným koňským masem v potravinách v Evropě vypukl loni v lednu. Tehdy se koňská DNA našla v mražených mletých karbanátcích prodávaných v supermarketech v Irsku a Velké Británii. Později se ukázalo, že do podvodů s koninou byla zapletena jatka a obchodníci s masem od Rumunska po Nizozemsko.

 

Právě se děje

Další zprávy