Plán Orco. Realitní žralok přichystal finální útok

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
4. 1. 2014 16:35
Radovan Vítek se pokusí na pondělní valné hromadě Orco postoupit dál v ovládnutí developera.
Rozsáhlé území v pražských Bubnech patří mezi nejcennější pozemky, které Orco v Praze ovládá.
Rozsáhlé území v pražských Bubnech patří mezi nejcennější pozemky, které Orco v Praze ovládá. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Českého realitního žraloka Radovana Vítka čeká v pondělí další důležitá bitva v jeho už víc než ročním tažení za ovládnutím developerské skupiny Orco Property Group. V sídle firmy v Lucemburku se schází valná hromada, která rozhodne o novém složení představenstva.

Podle Vítkových představ by z vedení skupiny měli odejít zástupci nepřátelských hedgeových fondů Kingstown a Alchemy, jež tu společně drží přes 23 procent akcií. Pokud tento tah predátorskému majiteli mohutně expandující skupiny CPI vyjde, výrazně pokročí na své cestě k pohlcení svého nejcennějšího úlovku. Získal by v Orku rozhodující vliv, napsal ve svém posledním vydání deník Insider.

Pondělní valná hromada má na programu odvolání devítičlenného představenstva, v němž má dnes Vítkova CPI tři zástupce. "Současné příliš početné představenstvo Orka je nefunkční. Podle našeho názoru by měla mít skupina užší vedení, v němž by zasedali experti na středoevropský realitní trh," cituje Insider Vítkova investičního ředitele Martina Němečka.

CPI už před měsícem navrhla, aby se nové představenstvo zúžilo na pouhé tři členy: Kromě zakladatele a šéfa skupiny Orco Jean-Francoise Otta by v něm zůstali už jen Vítek a realitní expert Edward Moss Hughes, který byl už dříve zvolen do vedení Orka na Vítkův návrh.

Změna měla proběhnout už před měsícem, tehdejší valná hromada ale byla na poslední chvíli zrušena a odsunuta právě na šestý leden.

Fondy Kingstown a Alchemy s Vítkovým návrhem nadále nesouhlasí. Takže je otázka, jak se k němu postaví ostatní akcionáři. Bez spojenců nemá Vítek šanci změnu prosadit, jeho CPI je sice v Orku největším vlastníkem, ovládá tu však jen lehce přes třicet procent.

Kromě toho se Vítek s fondy Kingstown a Alchemy střetává kvůli navýšení jmění v klíčové dceřiné společnosti skupiny, Orco Germany. Pokud se mu podaří dotáhnout plán na zvýšení kapitálu, získá jeho firma Tandis v německém Orku rozhodující vliv a mateřská skupina nad Orkem Germany ztratí vlastnickou kontrolu. Už dnes je tu Vítek prostřednictvím Tandisu druhým největším akcionářem, kontroluje skoro třetinu (mateřské Orco tu má 55 procent).

Část akcionářů Orco Property Group tak proti tomuto scénáři protestuje, na podnět Kingstownu a Alchemy operaci v prosinci předběžně pozastavil lucemburský soud. Znovu o navýšení kapitálu v německém Orku bude soud rozhodovat 16. ledna.

Jednotlivé dílčí střety akcionářů v Orku ale nejsou podstatné. Jde jen o šarvátky ve válce o vládu nad celou skupinou.

Trvalé soužití CPI v Orco Property Group v klinči s minoritními akcionáři lucemburský není reálné. "Máme rozdílný zájem," řekl Němeček, "zatímco CPI chce v Orku zůstat dlouhodobě a věnovat se realitnímu byznysu ve střední Evropě, cílem oportunistických fondů typu Alchemy a Kingstown je rychlý zisk z nákupu a prodeje akcií," uvedl.

Podívejte se, jaké plány mělo Orco s pražskými Bubny

Ve skutečnosti jde tak hlavně o to, za jakou cenu jedna nebo druhá strana vyklidí bojiště. Pravděpodobnější ovšem je, že dříve nebo později odejdou hedgeové fondy a Vítkovi se otevře cesta k vládě nad Orkem. Současné boje mají vliv hlavně na to, kolik CPI ostatním minoritářům za jejich akcie jednou zaplatí: každé zhoršení jejich pozice, každé zúžení impéria Orco, totiž snižuje hodnotu jejich podílů a s tím i cenu při potenciálním prodeji.

Podle informací Insideru už v minulých týdnech na CPI přišly nabídky na odkoupení podílů významných minoritářů skupiny. Vítek zatím nabídky odmítá, pokud ale spory o řízení skupiny budou pokračovat a majetek Orca se bude dál drolit podobnými operacemi, jakou teď CPI zkouší v Německu, k dohodě nakonec dříve nebo později dojde.

Čtěte v deníku Insider

Síť kolem Orka. Jak loví Radovan Vítek - čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy