ČEZ se bude proti cenám v Bulharsku bránit u soudu

ČTK ČTK
31. 12. 2013 13:01
Bulharský energetický regulační úřad snížil ceny elektrické energie
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí. | Foto: Reuters

Praha - Energetická společnost ČEZ se bude proti rozhodnutí bulharského energetického regulačního úřad snížit ceny elektrické energie pro domácnosti a průmyslové odběratele bránit soudní cestou. 

Konkrétní dopady firma nyní analyzuje, řekla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Ceny elektřiny jsou v Bulharsku, které je jedním z nejchudších států EU, politicky citlivým tématem. Letos se snižovaly již dvakrát.

Podle Půlpánové je krok regulátora dalším z těch, které negativně zasahují do fungování tamního energetického sektoru. Prohlubují tím jeho nerovnováhu a výrazně oslabují důvěru investorů. 

"Konkrétní dopady na naše společnosti v tuto chvíli analyzujeme. Bude to však určitě znamenat, že ještě zintenzivníme program úspory nákladů, který jsme v důsledku snižování cen zahájili na podzim 2013," uvedla mluvčí.

Bulharský energetický regulační úřad snížil ceny elektrické energie pro domácnosti a průmyslové odběratele k 1. lednu. Proti snižování cen elektřiny v zemi se již dříve postavili tři distributoři elektrické energie, kterými jsou české energetické společnosti ČEZ, Energo-Pro a rakouská EVN.

Regulační úřad zavedl novou metodu stanovování cen elektrické energie. Jejím cílem je mimo jiné podpořit prodej elektřiny z Bulharska prostřednictvím snížením odpovídajícího tarifu na polovinu.

ČEZ terčem protestů

Bulharský regulátor také omezil částku, kterou distributoři elektřiny mohou účtovat zákazníkům za ztráty při přenosu elektrické energie prostřednictvím přenosové soustavy.

Především v zimě poplatky za elektřinu seberou velkou část měsíčních příjmů lidí. Ceny elektřiny se v Bulharsku letos snižovaly dvakrát. V březnu snížil regulátor ceny proudu pro domácnosti průměrně o sedm procent a v červenci průměrně o pět procent.

Tak se v Bulharsku demonstrovalo, podívejte:

ČEZ, Energo-Pro a EVN se kvůli vysokým fakturám staly letos na začátku roku terčem masových protestů Bulharů. Ceny za proud se tehdy zvýšily kvůli delšímu zúčtovacímu období, které se navíc překrývalo s chladnější zimou. 

Bulharské úřady poté v únoru spustily proces, který by mohl vést k odebrání licence ČEZ. V listopadu ale regulační úřad rozhodl, že řízení o odebrání licence ČEZ zastavuje. 

České Energo-Pro dal antimonopolní úřad v průběhu roku dvakrát pokutu za zneužívání dominantní pozice na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy