Veřejní investoři můžou ušetřit na stavebních zakázkách

ČTK ČTK
26. 12. 2013 9:38
Rozdíl mezi očekávanou cenou při zahájení výběrového řízení a finální cenou činí průměrně 30 procent
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Veřejní investoři mohou na stavebních zakázkách letos ušetřit přes 33 miliard korun. Rozdíl mezi očekávanou cenou při zahájení výběrového řízení a finální cenou, za kterou byly stavební zakázky v prvních deseti měsících letošního roku zadávány, totiž činí průměrně 30 procent.

Vyplývá to z analýzy Komory administrátorů veřejných zakázek (KAVZ). Podle ní vypsali veřejní zadavatelé od ledna do konce října 2279 soutěží za celkem 89,9 miliardy korun.

Podle počtu jde o meziroční nárůst o 44,6 procenta, při porovnání celkové hodnoty však letos plánují veřejní investoři mezi dodavatele stavebních prací rozdělit o 20,1 procenta méně peněz.

V prvních deseti měsících roku 2013 zadaly veřejné instituce konkrétním firmám 4,8 tisíce zakázek za 75,6 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2012 jde o více než třetinový (36,7 procenta) nárůst počtu zadaných zakázek.

Na tento vývoj však měla značný vliv novela zákona o veřejných zakázkách, která začala platit 1. dubna 2012 a která snížila limit pro povinné zveřejňování stavebních zakázek ve Věstníku veřejných zakázek z šesti milionů na tři. Modelové porovnání dat při zachování původních limitů ukazuje mírný meziroční pokles počtu zadaných stavebních zakázek o 1,7 procenta.

Pět let trvající propad českého stavebnictví se podepsal i na konečných cenách vysoutěžených stavebních zakázek. "Rozdíl mezi cenou očekávanou investorem při zahájení výběrového řízení a finální cenou, za kterou byly zakázky v prvních deseti měsících tohoto roku zadány, byl až 30 procent. Loňská výběrová řízení přitom byla zadávána průměrně s 22procentním rozdílem," upozornila KAVZ.

Kromě toho bylo letos ještě před zadáním zrušeno 11 procent objemu vypsaných zakázek.

"Pokud bychom zbylou hodnotu snížili o zhruba 30 procent, což je průměrný rozdíl mezi očekávanou cenou při vypsání zakázky a finální cenou, za kterou je zakázka zadána, zjistíme, že i pokud by se podařilo všechna výběrová řízení zrealizovat a zakázky firmám zadat, získají stavbaři z veřejných zakázek vyhlášených v lednu až říjnu 2013 práci v hodnotě za pouze zhruba 56 miliard korun namísto původně téměř 90 miliard vypsaných," poznamenala místopředsedkyně KAVZ Adéla Havlová s tím, že obrovský propad cen způsobuje velice tvrdý konkurenční boj.

 

Právě se děje

Další zprávy