Chrenek ovládl Třinecké železárny, vyplatil minoritu

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
20. 12. 2013 19:53
Moravia Steel vyplatila minoritním akcionářům přes 390 milionů korun, někteří žalují.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Majoritní akcionář Třineckých železáren, společnost Moravia Steel, dokončila proces výkupu minoritních akcií. Jediným majitelem největšího tuzemského výrobce oceli je tak nyní miliardář Tomáš Chrenek, který firmu Moravia Steel ovládá. Zprávu jako první přinesl v pátečním vydání deník Insider.

"Výplata akcionářů byla zahájena ve druhé polovině září a skončila ve středu 18. prosince," potvrdila deníku Aktuálně.cz mluvčí společnosti Třinecké železárny - Moravia Steel Petra Jurásková.

Minoritní akcionáři dostali celkem přes 390 milionů korun, za jednu akcii (v nominální hodnotě 1000 korun) získali 1815 korun.

"Cena výkupu akcií byla určena znaleckým posudkem a byla dobrovolně navýšena o 82 koruny, což zohledňuje příznivý ekonomický vývoj ve společnosti a očekávaný pozitivní hospodářský výsledek v dalším období. Znalec ohodnotil akcie na 1733 koruny," cituje Insider Juráskovou.

Celkem 66 minoritních akcionářů se ale nesmířilo s výkupní cenou a přes projekt HromadneŽaloby.cz ji žalují. Soud by měl o případu rozhodovat až příští rok.

Dvě žaloby podal také známý investor Aleš Hodina, který v Třineckých železárnách držel desítky tisíc kusů akcií. První žalobou se ohrazuje proti průběhu valné hromady. "Firma akcionářům odmítala odpovědět na otázky, neumožnila nám také nahlédnout do dokumentů," popisuje pro Aktuálně.cz Hodina.

Druhá žaloba se pak týká samotné výše protiplnění. Ta totiž podle něj neodpovídá potencionálnímu zisku, který jsou Třinecké železárny schopny generovat.

"Třinecké železárny jsou vysávány společností Moravia Steel. Bez jejího vlivu si dokážu představit, že by firma mohla generovat zisky dvojnásobné. Stejně tak výše protiplnění by měla být dvojnásobná, tedy na úrovni zhruba čtyř tisíc korun za akcii," předpokládá Hodina.

Podle něj se soudní spory mohou táhnout léta. Na základě zkušeností s podobnými kauzami se dá předpokládat, že minoritní akcionáři budou ve sporech úspěšní.

Chrenkova firma s vytlačením menšinových akcionářů splní i novou podmínku, kterou vyžaduje zákon od Nového roku. Akciové společnosti musí mít jasnou a prokazatelnou vlastnickou strukturu. Akcie Třineckých železáren na majitele budou nyní změněny na akcie na jméno, zůstanou v listinné podobě.

Třinecké železárny jsou největším tuzemským výrobcem oceli. V uzavřeném hutním cyklu vyrábějí zhruba 2,5 milionu tun oceli ročně, což je téměř polovina celkové tuzemské produkce. Hlavní výrobkové portfolio tvoří především ocelové dlouhé válcované výrobky, jako jsou válcovaný drát, kolejnice nebo hutní polotovary. Součástí skupiny Třinecké železárny - Moravia Steel je řada dceřiných společností.

Loni Třinecké železárny dosáhly zisku 793 milionů korun. Firma zaměstnává téměř 6000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy