Westinghouse upravil nabídku na Temelín. Žádá verdikt

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
19. 12. 2013 6:00
ČEZ bude mít v ruce upravené nabídky na Temelín. Vybrat vítěze chce ale až v roce 2015.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - I druhý z uchazečů o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín upravil svou nabídku skupině ČEZ, v níž popisuje, za jakých okolností je tuto případnou zakázku století schopen zajistit.

Westinghouse podle výkonného ředitele českého zastoupení Pavla Janíka předá revidovanou nabídku ČEZu v pátek, jde o vyústění takřka rok trvající série detailních projednávání, informoval deník Insider ve středečním vydání.

Česko-ruské konsorcium MIR.1200, další účastník tendru, upravenou dokumentaci předal už před týdnem. Nyní už se mají dolaďovat obchodní podmínky a jednat o ceně.

Současně s tím uchazeči o dostavbu dvou temelínských bloků zesilují svůj tlak, aby z nabídek vybral ČEZ vítěznou. Určení vítěze tendru podle Westinghouse již nic nebrání.

Protahování rozhodnutí pro všechny aktéry, ČEZ nevyjímaje, znamená značné vícenáklady. "Vícenáklady všem uchazečům běží, jelikož udržují v pohotovosti týmy pracovníků. Velice silný tým udržuje i ČEZ. Náklady na něj jdou určitě přes 10 milionů korun měsíčně," odhaduje bývalý ředitel Jaderné elektrárny Temelín František Hezoučký.

Rozhodněte na začátku roku

"Jsme přesvědčeni, že ČEZ může ve velmi dohledné době zodpovědně vybrat vítěze podle těch parametrů, které byly nastaveny na začátku tendru," citoval Insider Janíka s tím, že za reálnou dobu považuje začátek příštího roku.

"Jde o logický zájem uchazečů. Za investora ale máme stále neměnný postoj. Termín finálního rozhodnutí o tak velké investici bude stanoven až po naplnění základních předpokladů," odpověděl mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Výběru vítěze podle něj v současné chvíli brání to, že zatím nejsou nastaveny takové podmínky, které by dávaly jistotu návratnosti investovaných prostředků. V neposlední řadě musí být podle ČEZu schválena Aktualizovaná státní energetická koncepce.

Čtěte v deníku Insider

Jaké podmínky nabízejí uchazeči o dostavbu Temelína? A jak na tendru mohou vydělat české firmy? čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy