Minimální daň se vrací. Zaplatí i živnostníci ve ztrátě

Petr Kučera Petr Kučera
11. 12. 2013 15:00
Návrat minimální daně neměla před volbami v programu ani jedna ze stran rodící se koalice.
Foto: Jan Langer

Praha - Rodící se vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL vážně jedná o obnovení takzvané minimální daně pro podnikatele. S návrhem na ní přicházejí sociální demokraté.

Platili by ji ti, kdo jsou dlouhodobě ve ztrátě nebo platí „nulovou daň" a nemají jiné příjmy. Nová povinnost by se podle návrhu ČSSD také automaticky nevztahovala na první čtyři roky podnikání.

"Na konceptu minimální daně pro vybrané živnostníky jsme se shodli," řekl Hospodářským novinám předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Podobnou informaci potvrzují také zdroje deníku E15.

Podle informací Aktuálně.cz ovšem ještě shoda na tomto bodu není, když obecně proti zvyšování daní vystupuje hnutí ANO.

Jasné ještě nejsou detaily, především výše daně. Podle informací Hospodářských novin má jít o částku kolem 1800 korun měsíčně, tedy přes 20 tisíc ročně. Nové opatření by mělo začít fungovat od roku 2015.

Před volbami to nikdo neplánoval

O návratu minimální daně hovořil tehdejší stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek v rozhovoru pro Aktuálně.cz loni v dubnu. Těsně před volbami - letos v září - však výslovně uvedl, že sociální demokraté od tohoto záměru ustoupili.

"Už to není v plánu. Ono to v tuto chvíli ani nejde zavést, protože když se dříve platila, tak to bylo odvozené od daně, kterou platil zaměstnanec s minimální mzdou. Ten dnes neplatí daň žádnou, takže to ani u živnostníků nejde," řekl k minimální mzdě v září Mládek.

Placení daně při ztrátovém podnikání nemělo v předvolebním programu ani hnutí ANO, ani KDU-ČSL.

Takzvanou minimální daň musely OSVČ platit v letech 2004 až 2007 za dosud poslední vlády ČSSD. I když měly nižší zisk nebo byly ve ztrátě, vztahoval se na ně minimální základ daně ve výši zhruba 120 tisíc korun ročně, při uplatnění pouze základní slevy na poplatníka tak vycházela daň nejméně 7300 korun. Výjimku měli jen začínající podnikatelé.

Nesystémové řešení?

"Daňová pokuta ve výši okolo dvacet tisíc pro všechny živnostníky, bez ohledu na to, jestli se někomu daří, či nikoliv, to považujeme za zcela nesystémové a alibistické řešení. Tak jako musí každá firma i občan řádně odvádět daně z příjmu, tak ten, kdo nemá práci nebo zakázky, musí mít možnost daně neplatit," říká Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků.

"Úkolem berního úřadu je tento stav monitorovat, kontrolovat a v případě, že dochází k záměrnému snižování daně, má i řadu nástrojů, jak toto omezit. Zavedení povinné daně pro všechny, bez ohledu na příjmy, je podobné jako zavést dálniční daň i pro ty, kteří na dálnici sice nikdy nevjedou, ale vlastní automobil," domnívá se Havlíček.

Podle daňových expertů však koalice míří správným směrem. "Minimální daň míří na ty, kteří nějakým způsobem obcházejí placení daní, zatajují třeba některé příjmy. Už z logiky věci - z něčeho přece živnostník žít musí, když nemá jiné příjmy," říká Lucie Rytířová z poradenské firmy Deloitte.

Podle Tomáše Hunala ze společnosti PwC směřuje chystaná novinka k postihu podnikatelů, jejichž „majetkové poměry dlouhodobě neodpovídají příjmům vykazovaným v daňovém přiznání".

"Minimální daň pro OSVČ znamená, že si stát nárokuje danit i neexistující zisky, což je největší představitelná ekonomická nespravedlnost," podotýká ale analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

 

Právě se děje

Další zprávy