Vznikne český Disneyland. Kačera by měl nahradit krtek

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
10. 12. 2013 16:25
Slovenská firma Tatry Mountain Resorts chce začít budovat i v Česku zábavní parky.
Foto: Zdeněk Miler

Praha - Slovenská firma Tatry Mountain Resorts (TMR), největší středoevropský hráč ve službách pro sport a turistiku, chce začít budovat zábavní parky. Zvažuje lokální obdobu legendárního Disneylandu - menší zábavní areály pod originální značkou, všeobecně známou v bývalém Československu a u jeho sousedů.

Ideální by pro plán TMR byl "Krtkoland". Tedy zábavní park reprezentovaný hrdinou dětských kreslených filmů, legendárním Krtečkem Zdeňka Milera. "Začali jsme jednat o právech na Krtečka pro náš koncept zábavních parků s dědici Milerovy pozůstalosti," říká předseda dozorčí rady TMR Igor Rattaj.

Získat práva na Milerova Krtečka bude nepochybně komplikované. Sám výtvarník, který předloni zemřel, se za svého života komercionalizaci svého kresleného hrdiny bránil. Po jeho smrti se rozjely spory o nároky na autorská práva mezi umělcovou vnučkou a dědičkou Karolinou Milerovou a výtvarníkovou letitou spolupracovnicí, advokátkou Milenou Fischerovou, již Miler sám ještě zaživa určil správkyní svého výtvarného dědictví.

TMR se každopádně o získání Krtka pro svůj koncept chce pokusit. Její zábavní parky by měly být mnohem menší než pařížský Disneyland, který láká klientelu prakticky z celé Evropy a návštěvnost tu přesahuje 200 milionů lidí ročně. Parky v režii TMR by měly stát na návštěvnících ze středoevropského regionu, stačit by jim mělo 200 až 300 tisíc příchozích ročně. "Vhodné lokality pro stavbu hledáme v Polsku, na Slovensku a v Česku, vizi bychom rádi dovedli do konce zhruba do dvou let," řekl Rattaj.

Zájem o aquaparky

TMR dnes podniká především v lyžařských areálech. Na Slovensku provozuje sjezdovky, lanovky, vleky a také hotely ve Vysokých a Nízkých Tatrách, patří jí tu také největší středoevropský aquapark Tatralandia.

V Česku se TMR zatím jen podílela na provozu Skiareálu Špindlerův Mlýn: má poloviční podíl ve firmě Melida, která má areál patřící České unii sportu a Svazu lyžařů od loňska v pronájmu. Nyní ale TMR v českém lyžařském byznysu posiluje, Rattaj pro skupinu koupil od podnikatele Tomáše Němce Snowhill, firmu vlastnící šest lyžařských areálů v Krkonoších, Jizerských horách, na Šumavě a v Mariánských Lázních. "Snowhill je dobrou základnou pro další expanzi TMR v Česku," říká Rattaj.

Kromě sjezdovek a zábavních parků má TMR zájem také o další aquaparky. Už letos se TMR jako poradce podílí na řízení nového obřího aquaparku v Pasohlávkách na jižní Moravě a Rattaj nevylučuje ani zájem o kapitálový vstup do Pasohlávek.

Termální lázně na Novomlýnské přehradě, které se otevřely letos v srpnu, přišly na jednu a čtvrt miliardy korun. Stavbu zčásti financoval slovenský byznysmen František Hodorovský, od něhož TMR už před časem kupovala právě aquapark Tatralandia. Hodorovský patří mezi akcionáře TMR a klienty skupiny J&T (ta TMR zakládala), takže by se s ním Rattaj a jeho partneři jistě byli schopni domluvit. Jak ale Rattaj podotýká, je vlastnická struktura kolem Pasohlávek složitá, takže není jisté, zda se akvizici podaří vyjednat. "Každopádně ale máme o Pasohlávky zájem, i kdyby to mělo být jen jejich manažerské řízení," říká šéf TMR.

Podobně skupina jednala i s majitelem největšího českého aquaparku v Čestlicích Pavlem Sehnalem. "Tam jsou ale zatím rozdílné představy o případné kupní ceně," říká Rattaj.

V hledáčku TMR je také další velký tuzemský aquapark Babylon v Liberci, v tomto případě ale zatím k vážnějšímu obchodnímu jednání nedošlo.

Propojování Špindlu a Herlíkovic

TMR každopádně počítá s velkými investicemi v českých horách. Především plánuje vybudovat nový sjezdový areál za zhruba 800 milionů korun ve Špindlerově Mlýně. Nová sjezdovka s vleky má propojit zatím izolované areály ve Svatém Petru s Medvědínem a Horními Mísečkami. "Pokud se nám podaří projít všemi schvalovacími řízeními, stavět bychom chtěli začít už v roce 2015," řekl Rattaj.

Letos provozovatelé Špindlu rozšířili sjezdovku na Medvědíně, počítají také s výměnou staršího vleku za lanovku na jedné ze sjezdovek na Mísečkách. Investují také do doprovodných služeb.

Poté, co Rattaj vstoupil do Snowhillu, rýsuje se i lepší možnost spolupráce mezi areály ve Špindlerově Mlýně a v Herlíkovicích. "Uvažujeme o tom, jak spojit služby obou areálů na jeden skipas," říká Rattaj. Problém je nejen rozdílná kvalita obou středisek (Špindlerův Mlýn je větší, prestižnější a lépe vybavený, skipas je tu také dražší), ale i rozdílné technické vybavení.

Zatím se tak nedá počítat s jednotnou jízdenkou na obě střediska, vyloučeno ale není, že majitelé skipasu ze Špindlu dostanou možnost lyžovat na tuto jízdenku v levnějších Herlíkovicích. Nebo že vícedenní skipas z Herlíkovic bude zahrnovat i možnost třeba jednodenního lyžování ve Špindlu. "Jsou tu různé varianty, o kterých teď začínáme uvažovat," řekl Rattaj.

 

Právě se děje

Další zprávy