Vítkovice kupuje ruská banka, Evraz opouští Ostravu

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
9. 12. 2013 16:01
Insider: Ruská Vněšekonombank zřejmě nebude konečným vlastníkem Evrazu.
Ocelárna ThyssenKrupp
Ocelárna ThyssenKrupp | Foto: Reuters

Ostrava - Ruská skupina Evraz definitivně opouští Ostravu. Uskupení, majoritně ovládané ruským magnátem Alexandrem Abramovem, se koncem minulého týdne dohodlo na prodeji ostravských hutí Evraz Vítkovice Steel do rukou ruské banky Vněšekonombank (VEB), napsal v pondělním vydání internetový deník Insider.

Deník se odvolává na zdroj informovaný o prodejním procesu. Firma sama se podle něj chystá transakci oficiálně oznámit tento týden, až bude po právní stránce zcela uzavřena.

"Nebudeme se k prodeji vyjadřovat," řekl na žádost o oficiální vyjádření deníku Aktuálně.cz mluvčí ostravského Evrazu Jaromír Krišica.

Ruští majitelé už před několika měsíci oznámili, že hledají pro ostravský podnik kupce a rádi by jej prodali do konce tohoto roku.

Vněšekonombank, ruským státem vlastněný bankovní dům pod přímou kontrolou Kremlu, patrně nebude konečným vlastníkem Evrazu. Hlavním úkolem banky, která je největším věřitelem Evrazu Vítkovice, je především hutní firmu finančně stabilizovat, aby se jí mohl ujmout nový strategický investor. Podobnou roli sehrává Vněšekonombank také v plzeňské společnosti Pilsen Steel, která prochází soudem řízenou úpadkovou reorganizací.

Insider píše, že novým vlastníkem vítkovického Evrazu by se časem mohl stát ostravský magnát Zdeněk Trojek, majitel šrotařské skupiny Trojek Group, která patří mezi největší vítkovické dodavatele a je bytostně zainteresovaná na prosperitě jejich ocelárny.

Trojek se o převzetí hutní části někdejších Vítkovických železáren ucházel už několikrát, nyní podle informací od byznysmenů z hutní branže jedná o koupi Evrazu společně s pražským obchodníkem Martinem Ulčákem. Hutě by pro ně měl manažersky řídit bývalý šéf Vítkovic z dob před jejich privatizací Vladimír Bail.

Trojek ani Ulčák své zájmy v hutní branži tradičně nekomentují.

O Evraz se ale zajímají i další investoři. Podle huťařů v posledních týdnech projevuje zájem také skupina IUD (Industrial Union of Donbas) ukrajinského oligarchy Rinata Achmetova. A je docela dobře možné, že se relativně malá ostravská ocelářská společnost stane jen dílčí součástí nějakého velkého obchodu východoevropských finančníků či průmyslových gigantů.

 

Právě se děje

Další zprávy