Vítkovický recept: nakoupit firmu od příštích politiků

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
28. 11. 2013 5:30
Vítkovice při budování své technologické divize skupovaly firmy napojené na politiky.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strojírenská skupina Vítkovice při budování své technologické divize v minulých letech skupovala firmy napojené na začínající politiky, případně nakupovala od neprůhledných vlastníků, skrytých za offshorovou strukturou. Píše o tom středeční vydání deníku Insider.

V roce 2007 Vítkovice koupily bohumínskou IT firmu Medium Soft, prodávajícím byla tehdy nastupující hvězda ODS - ostravský právník a byznysmen Pavel Drobil. Ten do té doby Medium Soft majoritně ovládal spolu s Jaroslavem Čánkem.

Případ Drobil

"Vlastnil jsem Medium Soft napůl se svým obchodním partnerem Čánkem, rozhodli jsme se ji prodat, hledali jsme zájemce. A Vítkovicím Medium Soft dobře seděl do jejich byznysu, právě tehdy začínaly budovat silnou technologickou divizi," potvrdil Insideru Drobil.

Důvodem, proč Drobil IT byznys opouštěl, byla právě politika. V roce 2004 se stal za ODS náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje, později postoupil do čela ministerstva životního prostředí v Nečasově vládě.

Krátce po Drobilově příchodu na moravskoslezský krajský úřad zmizelo jeho jméno z dozorčí rady Medium Softu, podílníkem firmy s anonymními akciemi ale zůstával ještě další dva roky. Zavánělo to střetem zájmů, protože Medium Soft se ucházel o státní zakázky, včetně dodávek pro samotný Moravskoslezský kraj. A byl v tom úspěšný.

V době, kdy Drobil přesedlával z krajské do celostátní politiky, podíl v Medium Soft prodal Vítkovicím. Na prodeji technologické firmy se stovkou zaměstnanců a pobočkami v Polsku a na Slovensku tehdy slušně vydělal. "Dostali jsme za ni řádově desítky milionů korun, " řekl Drobil Insideru, kupní cenu blíž neupřesnil. Znalci z ostravských IT kruhů odhadují cenu Medium Softu v roce 2007 na 100 milionů korun, k Drobilovi s Čánkem by z této sumy šlo asi 80 milionů, o zbytek se dělili minoritní podílníci z řad manažerů a zaměstnanců firmy.

Případ Drábek

Medium Soft není jedinou firmou, jejíž zakladatelé skončili v politice a kterou od nich Vítkovice převzaly. Známý a médii už z dřívějška detailně popsaný je případ firmy iDTAX, v níž Vítkovice koupily majoritní podíl od bývalého náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky. Firmu se Šiškou zakládal kdysi bývalý šéf ministerstva práce z dob Nečasovy vlády Jaromír Drábek.

Za Drábkova a Šiškova působení na ministerstvu se pak Vítkovice staly subdodavatelem IT systémů pro úřady práce, a dostaly se tak bez veřejné soutěže k lukrativní zakázce. Případ vyšetřuje policie, mezi obviněnými se načas octli i dva vítkovičtí manažeři. Oba vítkovické šéfy sice policie po několika týdnech stíhání zprostila a z porušení zákona je nepodezírá, i tak ale Vítkovice čelí podezření, že si obchodem s Drábkem a Šiškou koupily na jejich úřadě protekci.

Případ Fortuna Finanz

Kromě iDTAXu a Medium Softu, prokazatelně napojených na politiky, Vítkovice koupily před časem ještě další technologickou firmu úspěšnou ve státních zakázkách, tentokrát od vlastníků zcela neprůhledných.

Třetí perlou tehdy budované vítkovické IT divize se v roce 2008 stala brněnská společnost Netprosys. Také ta pracovala pro stát. Zhruba v době, kdy ji Vítkovice přebíraly, získala cenný dlouhodobý kontrakt na správu centrálního úložiště dat pro Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Vítkovice většinu v Netprosysu koupily od offshorové firmy Fortuna Finanz z Lichtenštejnska, která společnost držela jen několik měsíců a na obchodu s Vítkovicemi vydělala desítky milionů korun.

Byznys v deníku Insider

O pozadí vítkovického IT byznysu a dodnes neprůhledných minoritních společnících současné technologické dcery Vítkovice IT Solutions čtěte více ve středečním Insideru.

 

Právě se děje

Další zprávy