Čtvrtý operátor v Česku nebude, aukce skončila

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 19. 11. 2013 18:26
V aukci kmitočtů přihazovala a uspěla jen stávající trojice operátorů.
Foto: T-mobile

Praha - Čtvrtý velký operátor v Česku nebude. V aukci kmitočtů, ze které měl nováček vzejít, přihazovala a uspěla jen stávající trojice operátorů, kteří tak získali nové frekvence pro vybudování nejmodernějších sítí LTE.

"Sazka Telecommunications, člen skupiny KKCG, respektuje výsledky ukončené aukce. Cena za kmitočty nebyla v souladu se strategií společnosti pro vybudování čtvrté mobilní sítě. Rádi bychom vyjádřili uznání ČTÚ za hladký průběh a profesionální přípravu celé aukce,“ řekl za jednoho z dvojice přihlášených zájemců do vyhrazeného pásma pro případného čtvrtého operátora Dan Plovajko, mluvčí skupiny KKCG.

„Investiční skupina KKCG i nadále intenzivně připravuje vstup na český telekomunikační trh prostřednictvím značky SAZKAmobil, který svým klientům nabídne unikátní služby už v příštím roce,“ dodal Plovajko.

Druhý z původních zájemců o frekvence pro čtvrtého operátora Revolution Mobile se zatím k výsledku aukce nevyjádřil.

Rychlý internet v mobilu do jednoho roku

Aukce kmitočtů uvolněných digitalizací televizního vysílání přesto podle Českého telekomunikačního úřadu splnila vytyčené cíle.

"Předpokládáme, že na vydražených blocích kmitočtového přídělu operátoři úspěšní v aukci vybudují v krátkém čase infrastrukturu pro vysokorychlostní mobilní internet, aby mohli nabídnout v Česku služby, které již může využívat většina Evropanů," řekl předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

"Vzhledem k tomu, že operátoři již experimentují s LTE, počítám, že zákazníci budou moci na velké části území ČR využívat skutečně rychlý internet v mobilu či tabletu v horizontu jednoho roku," doplnil Novák.

Aukce, ve které se začalo přihazovat teprve 11. listopadu, měla podle plánu ČTÚ skončit na konci roku. Takto brzký konec je překvapivý.

Zdroje z telekomunikačního trhu přitom mluví o tom, že se ve skutečnosti nedražilo celých sedm pracovních dnů, ale ve skutečnosti jen ve čtyřech, když ve zbylých třech byla aukce pozastavena.

8,5 miliardy

Podmínky výběrového řízení podle ČTÚ zaručují, že se nebude opakovat pozdní nasazení technologie jako v případě sítí 3G, které operátoři spustili osm až devět let po získání příslušných kmitočtů. Podmínky podle úřadu dále zaručují, že k LTE sítím budou mít přístup i virtuální mobilní operátoři.

„Tři úspěšní uchazeči o kmitočtové příděly musí do 30 měsíců pokrýt téměř polovinu okresů, zejména řídce osídlených, úřad ale předpokládá, že k nasazení technologie dojde rychleji, než vyžadují rozvojová kritéria,“ říká Martin Drtina, mluvčí ČTÚ.

Aukce přinese v příštím roce do státního rozpočtu celkem 8,529 miliardy korun, návrh státního rozpočtu z pera Rusnokovy vlády počítá s deseti miliardami. Výsledná cena se takřka rovná celkové vyvolávací ceně ve výši 8,7 miliardy korun, kterou do rozpočtu navrhoval předseda ČTÚ Jaromír Novák.

T-Mobile dohromady za vysoutěžené bloky zaplatí 2,614 miliardy korun, Telefónica 2,802 miliardy a Vodafone 3,113 miliardy.

„V pásmu 800 MHz získal T-Mobile aukční bloky A1 a A2 za souhrnnou cenu 2,231 mld. Kč, Telefónica získala 2 aukční bloky v kategorii A2 za cenu 2,386 mld. Kč a Vodafone získal aukční blok A3 za 2,664 mld. Kč. Každá ze společností dále získala 4 bloky ve FDD pásmu 2600 MHz a část bloků kategorie B2 v pásmu 1800 MHz,“ specifikuje výsledek Drtina.

Část kmitočtů v pásmech 1800 a 2600 MHz, které firmy nevydražily, chce úřad znovu nabídnout k prodeji. "Jde o velmi lukrativní spektrum důležité především pro takzvané kapacitní dokrývání, tedy posílení signálu v místech velkého zatížení sítě. V tuto chvíli proto ČTÚ zvažuje možnosti, jak tyto kmitočty rozdělí," doplnil předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Příznivá cena

Stávající operátoři jsou s výlsedkema aukce spokojeni. „V aukci frekvencí jsme získali nejvíce spektra ze všech. Toto je výsledek, kterého jsme chtěli dosáhnout. Spektrum získáváme za velmi příznivou cenu. Tento úspěch výrazně posiluje naši pozici na českém trhu a umožňuje nám nabídnout špičkové datové služby nové generace zákazníkům v celé České republice,“ uvedla Muriel Anton, generální ředitelka Vodafonu v České republice.

"Data jsou budoucností telekomunikačního trhu. Díky vydraženým frekvencím vybudujeme v České republice nejrychlejší mobilní datovou síť současnosti. Síť 4G s využitím nových frekvencí začneme v regionech a městech České republiky budovat již v prvním pololetí příštího roku," uvedl k výsledku aukce Luis Malvido, generální ředitel společnosti Telefónica Czech Republic. Dodal, že jeho společnost je připravená do výstavby a rozvoje sítí LTE v příštích pěti letech investovat miliardy korun.

Vydání rozhodnutí o udělení přídělu získaných rádiových kmitočtů ČTÚ předpokládá začátkem roku 2014 poté, co operátoři uhradí ceny za vydražené spektrum.

Druhý pokus, opět s PPF

Dnes ukončená aukce byla v pořadí již druhým pokusem o rozdělení nových frekvencí pro vybudování nejmodernějších sítí a o přivedení výrazného čtvrtého operátora na český trh. První pokus o aukci zrušil Český telekomunikační úřad letos v březnu ještě pod vedením bývalého předsedy Pavla Dvořáka. V této první aukci přitom nebylo vyhrazené pásmo pro "nováčka" a s trojicí stávajících operátorů se o frekvence přímo přetahovala PPF.

Náhlé zrušení aukce v jejím průběhu tehdy Dvořák vysvětloval tím, že dosažená cena 20 miliard korun je příliš vysoká a negativně by ovlivnila budoucí koncové ceny volání.

Také v právě skončené aukci poutala největší pozornost skupina PPF. Ta na začátku tohoto listopadu dokončila dohodu se španělskou Telefónikou o odkupu její české části. Tuzemská Telefónica se tak v aukci již bude řídit instrukcemi ze skupiny Petra Kellnera.

O frekvence pro nového operátora přitom v aukci měla ve vyhrazeném pásmu soutěžit i společnost Revolution Mobile, kterou PPF prodala Tomáši Boudníkovi, bývalému řediteli PPF Mobile Services. K prodeji došlo poté, co se skupina PPF rozhodla neúčastnit se aukce frekvencí pro nového operátora. Vadila jí především podmínka, která zakazuje spojení dvou účastníků aukce v příštích patnácti letech.

Druhým účastníkem aukce ve vyhrazeném pásmu byla společnost Sazka Telecommunications ze skupiny KKCG dalšího českého miliardáře Karla Komárka. Ani jedna společnost z této dvojice nakonec frekvence pro nováčka, která startovaly na ceně 2,2 miliardy korun, nevydražila.

 

Právě se děje

Další zprávy