Překvapení. Česká ekonomika se vrátila k propadu

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
14. 11. 2013 9:10
Analytici očekávali půlprocentní růst, data hlásí stejný pokles.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česká ekonomika se po čtvrtletí růstu vrátila ve třetím kvartálu roku 2013 k poklesu. Předběžný odhad Českého statistického úřadu říká, že mezičtvrtletně hrubý domácí produkt očištěný o sezonní vlivy klesl o 0,5 procenta, meziročně pak o 1,6 procenta.

Analytici přitom v průměru očekávali mezičtvrtletní půlprocentní růst, tedy pokračování oživení.

Při započtení tří pracovních dnů navíc oproti druhému čtvrtletí roku 2013 by hrubý domácí produkt vzrostl o 0,4 procenta. Meziročně by pak propad zkorigoval na 0,7 procenta. "Je otázkou, zda jsou tato data očištěna správně," ptá se statistiků na dálku Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank.

"Měsíční údaje jako průmyslová výroba, maloobchodní tržby, indexy nákupních manažerů vykazovaly ve třetím čtvrtletí trendové zlepšení, a prudký propad HDP ve třetím čtvrtletí je proto silně negativním překvapením," vysvětluje svůj údiv Brožka.

Za propadem statistici vidí slabou investiční aktivitu. Jak meziročně, tak mezičtvrtletně klesla tvorba přidané hodnoty v energetice, stavebnictví, obchodu, dopravě a zemědělství. Dařilo se zpracovatelskému průmyslu a produkci dopravních prostředků.

Naopak pozitivní byl příspěvek zpracovatelského průmyslu a v jeho rámci zejména výroby dopravních prostředků. Výdaje na konečnou spotřebu zůstaly přibližně na úrovni loňského třetího čtvrtletí.

Bude lépe

Předchozí čtvrtletí přitom přineslo důležitou zprávu o konci recese, když předtím v šesti čtvrtletích v řadě hrubý domácí produkt vykazoval ztráty. Meziročně se hrubý domácí produkt před čtvrt rokem snížil o 1,3 procenta.

V úhrnu za devět měsíců byl hrubý domácí produkt v porovnání se stejným obdobím loňského roku nižší o 1,8 procenta.

Předchozí listopadová data z ekonomiky přitom byla pozitivní. “Sada údajů o zářijových maloobchodních tržbách, zahraničním obchodě, průmyslu a stavebnictví spolu s informací o vývoji ve službách přináší pozitivní informace v širokém rozsahu. S doplněním o trendy z letních měsíců posiluje naději, že to nejhorší už má česká ekonomika za sebou,“ napsala ve svém komentáři před týdnem analytička statistického úřadu Drahomíra Dubská.

„V dalších kvartálech by se domácí ekonomika měla pevně usadit na rostoucí vlně. Podle nových odhadů ČNB má celkový pokles ekonomiky za letošek činit minus 0,9 %. Příští rok bychom však měli dle odhadů růst o 2,1 % a v roce 2015 o 2,5 %,“ říká Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin.

 

Právě se děje

Další zprávy