Česká exportní banka musela odvolat svého muže z Ruska

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
13. 11. 2013 18:43
Šéf moskevské kanceláře ČEB se musel vrátit do Česka, hrozilo mu zatčení.
Jiří Klumpar, generální ředitel a předseda představenstva České exportní banky
Jiří Klumpar, generální ředitel a předseda představenstva České exportní banky | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Obchodní zastoupení státní České exportní banky v Rusku je ochromeno. Šéf moskevské kanceláře ČEB Jaroslav Poříz se už před dvěma týdny musel vrátit do České republiky, protože na něj podala trestní oznámení pro podezření z podvodu ruská banka Mežtopenergo.

"Ruské zastoupení nyní řídíme na dálku a zjišťujeme okolnosti trestního oznámení. Zatím nevíme, jak se k němu ruské orgány činné v trestním řízení postaví. Při rozhodování o opětovném vyslání pana Poříze do Ruska budeme zvažovat míru jeho osobního rizika," řekl deníku Insider generální ředitel ČEB Jiří Klumpar.

Banka nevylučuje ani personální výměnu na klíčové pozici v Rusku.ČEB nyní každopádně nemá v Rusku nastálo žádného českého zaměstnance, kromě Poříze pracuje na plný úvazek v její moskevské afilaci už jen jeden místní zaměstnanec. Země je přitom pro českou státní banku mimořádně důležitým teritoriem.

Podle Klumpara se o trestním oznámení na klíčového zástupce v Rusku banka dověděla nepřímo, oficiálně ji zatím o něm nikdo neinformoval. "Trestní oznámení souvisí se sporem, který banka s Mežtopenergo vede. Zatím nevíme, jak se k němu státní zastupitelství postaví, zda podnět akceptuje a zahájí šetření, nebo ne," upřesnil ředitel.

Jak deník Insider informoval už před dvěma týdny, je za trestním oznámením na Poříze spor ČEB s ruskou Mežtopenergobank. Ten je veden kvůli pohledávce za ruskou cementárnou v Baškorské oblasti na jižním Uralu, kterou před lety ČEB financovala.
Sám Jaroslav Poříz nechce svou situaci komentovat. "Nemohu k tomu říct víc než pan ředitel Klumpar," uvedl pro Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy