Stávka v OKD zažehnána, vedení přišlo s kompromisem

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
13. 11. 2013 11:34
Zaměstnanci OKD podepsali s vedením kolektivní smlouvu na příštích pět let
Foto: NWR

Praha - Odbory a vedení firmy OKD podepsaly po více než roce vyjednávání kolektivní smlouvu na léta 2014 až 2018. Stávka, která jestě v pondělí hrozila, je tak zažehnána.

"Vedení firmy přišlo s takovým řešením, které je pro zaměstnance akceptovatelné," sdělil online deníku Aktuálně.cz odborový předák OKD Jaromír Pytlík.

Hlavním důvodem vyhlášení stávky mělo být rozhodnutí vedení nevyplatit zaměstnancům příplatky na Vánoce a dovolenou, tedy 13. a 14. plat.

Vedení ale pod pohružkou stávky přišlo s kompromisním řešením vyplatit alespoň příplatky ve výši šestinásobku denního platu. "Je to sice méně, než jsme byli zvyklí, ale nakonec jsme na tento návrh přistoupili," dodává Pytlík s tím, že benefity doposud dosahovaly výše šestnáctinásobku denního platu.

V případě, že se firmě podaří generovat zisky, budou se příplatky podle nové kolektivní smlouvy ještě navyšovat.

Původní návrh OKD zaměstnancům nabízel místo bonusů podíl na zisku a nárůst mezd až o čtyři procenta, ale jen v případě splnění plánu v těžba bezpečnosti práce.

"Uzavření nové kolektivní smlouvy je klíčové jak pro OKD, tak pro naše zaměstnance. Ustoupit musely obě strany a jsem rád, že jsme vzhledem k extrémně náročné situaci, v níž se OKD nachází, dokázali nalézt dohodu," říká k podpisu kolektivní smlouvy generální ředitel OKD Ján Fabián.

Zaměstnanci se tak vzdali například odstupného ve výši trojnásobku platu a kývli na snížení na dvojnásobek. Zrušeno bylo také takzvané odchodné při odchodu do důchodu.

Nová kolektivní smlouva umožní OKD podle Fabiána pokračovat v restrukturalizaci. V rámci ní již firma například propustila 250 zaměstnanců z administrativy a o stovky snižuje počty pracovníků dodavatelských firem. Přestěhovala také své sídlo z Ostravy na Důl Darkov a chce uzavřít ztrátový Důl Paskov.

Jen v samotném letošním roce chce OKD díky restrukturalizaci uspořit 100 milionů eur.

Společnost OKD patří firmě NWR, kterou ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

Upozornění vydavatele: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také Centrum Holdings, vydavatele deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy