Tak se dělá fotbal. Bagry už jezdí, územní plán změníme

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
6. 11. 2013 13:01
Už přes 1500 lidí podepsalo petici proti stavbě fotbalového tréninkového centra.
Největší přestup FK Mladá Boleslav poslední doby - posila s bundesligovými zkušenostmi David Jarolím. Teď však městem hýbá fotbal z jiného důvodu: kvůli výstavbě tréninkového centra.
Největší přestup FK Mladá Boleslav poslední doby - posila s bundesligovými zkušenostmi David Jarolím. Teď však městem hýbá fotbal z jiného důvodu: kvůli výstavbě tréninkového centra. | Foto: CPA Eduard Erben

Mladá Boleslav - V Mladé Boleslavi to vře. Už přes 1500 lidí podepsalo petici proti chystané stavbě fotbalového tréninkového centra u jedné z místních základních škol. "Fotbalovou akademii", na niž získalo občanské sdružení FK Mladá Boleslav desetimilionovou dotaci z ministerstva školství, postaví majoritní akcionář stejnojmenného soukromého klubu FK Mladá Boleslav - stavební firma Gema MB.

Právě Gema totiž vyhrála soutěž na tuto veřejnou zakázku. A bylo to bleskové vítězství: Výběrové řízení bylo vyhlášeno 6. září, už za dva a půl týdne, tedy 27. září, byla vybrána Gema jako dodavatel s nejnižší nabídkovou cenou 11,5 milionu korun.

Soutěže se kromě ní zúčastnili další dva zájemci, z nichž jeden ovšem ani nesložil předepsanou jistinu a druhý nabídl cenu nepatrně (o pouhých 76 tisíc) vyšší.

Majitelé Gemy Josef Dufek a František Petrtýl sedí v představenstvu soukromého fotbalového klubu FK Mladá Boleslav, který je se stejnojmenným občanským sdružením provázán. Druhým akcionářem FK Mladá Boleslav je další stavební firma Realstav (s Gemou drží v FK dohromady skoro dvě třetiny). Spolumajitel Realstavu Aleš Juranka sedí s Dufkem a Petrtýlem v představenstvu klubu. A tentýž Juranka zároveň jedná za stejnojmenné občanské sdružení.

Na dotovaném projektu fotbalové akademie se podílejí obě zmíněné stavební firmy. Zatímco Gema staví, Realstav chystal dokumentaci. „Zajišťujeme pro občanské sdružení FK Mladá Boleslav inženýrskou činnost, přípravu a realizaci této zakázky, dělali jsme k ní projekční činnost a připravovali podklady k výběrovému řízení," potvrdil Aktuálně.cz jednatel Realstavu Juranka.

Boj o zeleň

Mladoboleslavským ale nevadí ani tak střet zájmů, v němž se ocitají činovníci klubu. Nelíbí se jim spíš, že fotbalový areál má zastavět část území zvaného Radouč - zelené plochy, kterou obyvatelé přilehlého sídliště využívají k rekreaci a procházkám.

Část místních kritizuje, že občané přijdou o volně přístupnou zelenou plochu Radouče, která má status regionálního biocentra, tedy ekologicky cenného území.

Klub a jeho akcionáři mají ovšem silný hlas na mladoboleslavské radnici, která do projektu vkládá městské pozemky. Juranka léta zasedá v magistrátních komisích: dříve ve stavební, nyní v komisi sportovní a v komisi pro volný čas.

Nečekat na souhlas

Dnes odpoledne se na mladoboleslavské radnici koná veřejné projednávání změny územního plánu, která je podmínkou pro stavbu fotbalového areálu na Radouči.

Přestože o změně ještě není rozhodnuto a na jednání se chystá přijít vyjádřit názor řada odpůrců stavby, na budoucí staveniště už tento týden vyjely bagry a zahájily první zemní práce.

"Je to arogantní, bezohledné. Radnice by měla vypsat referendum, názor občanů ji ale zřejmě nezajímá," soudí Miroslav Novák, jeden z iniciátorů občanského protestu. Sám bydlí kousek od budoucího staveniště. „Než jsme byt koupili, vybrali jsme ho - mimo  jiné - i proto, že tu územní plán se stavbou fotbalového areálu nepočítal, měla tu vzniknout pouze dvě přírodní hřiště.

Sportovní areál s parkovištěm, budovou a příjezdovou cestou charakter území úplně mění. A my ani neměli možnost se k záměru vyjádřit," zlobí se Novák.

Je pravda, že se stavbou fotbalových hřišť na Radouči se počítá nejméně deset let. Už tehdy tu bývalé vedení radnice plánovalo rozsáhlý tréninkový areál, jehož součástí měla být i restaurace a ubytovací zařízení pro sportovce. Město na stavbu tehdy přes protesty opozice vykupovalo pozemky. Po změnách na magistrátu plán na čas usnul, teď jej ale fotbalisté oprášili, byť v menším rozsahu.

"Původně se tu počítalo se čtyřmi hřišti a multifunkčním objektem. Proti původnímu plánu je současný záměr menší, postavíme jen dvě hřiště, dvoupodlažní budovu se zázemím, parkoviště a příjezdovou komunikaci," ujišťuje Juranka.

Otevřený prostor pro další stavby

Občané tomu ale moc nevěří: se samotnými dvěma hřišti totiž stávající územní plán počítá, není třeba jej kvůli tomu měnit.

"To je pravda, změna územního plánu otevře prostor k další výstavbě nad rámec dvou nových fotbalových hřišť," potvrzuje mluvčí mladoboleslavské radnice Hana Koišová.

Skutečný rozsah projektu je pro občany zahalen tajemstvím - na záměr totiž neproběhlo standardní stavební a územní řízení, jehož by se lidé z okolí mohli zúčastnit. Schválen je totiž jako mimořádná stavba veřejného zájmu v režimu takzvané veřejnoprávní smlouvy, takže k jeho posvěcení stačil jednoduchý verdikt stavebního úřadu. A nemusel ani obhájit studii o dopadu na životní prostředí, takzvanou EIA, jejíž součástí by rovněž bylo veřejné projednávání. Povolení místo toho dostal přímo na středočeském krajském úřadě.

"Stavba nepotřebuje stavební povolení, vysoutěžený zhotovitel díla má právo zahájit přípravné práce, vše je v souladu s předpisy," vysvětluje Juranka.

Ochránci přírody jsou pro

Ministerstvo školství, jež projekt v Mladé Boleslavi financuje, o férové přípravě zakázky nemá pochybnosti. „Zatím jsme rozhodnutí o uvolnění rozpočtového limitu nevydali. Neobdrželi jsme ještě protokol o výběrovém řízení od příjemce dotace. Pokud bychom zjistili, že je něco v rozporu se zákonem, předáme věc příslušnému finančnímu úřadu," říká mluvčí resortu Marek Zeman.

Střet zájmů, v němž se ocitají šéfové klubu, ale úředníky zřejmě nezajímá.

V Mladé Boleslavi nemá ovšem plán na stavbu „Fotbalové akademie" jen odpůrce. „Pro nás je to určitě přínos," říká zástupkyně ředitelky nedaleké sportovní základní školy Pastelka Dana Veselá. Škole chybí hřiště s travnatým povrchem, takže se žáci se svou fotbalovou výbavou musí několikrát týdně přesouvat na tréninky na zhruba půl kilometru vzdálený stadion „Astonka".

"Klukům by pomohlo, kdyby mohli trénovat blíž u školy, na Astonku ty nejmenší musí vozit rodiče," vysvětluje Veselá.

Proti není ani místní organizace Českého svazu ochránců přírody Klenice. „Původní záměr byl megalomanský, současnou podobu považuji za přijatelnou. Hřiště jsou sice u frekventované silnice z Mladé Boleslavi na Českou Lípu, investor ale slíbil, že sportoviště od cesty oddělí pásem zeleně, a nakonec je lepší, když na těch pozemcích vyrostou hřiště pro děti, než aby tam za pár let někdo protlačil obchodní centrum," řekla předsedkyně Klenice Hana Vrbová.

 

Právě se děje

Další zprávy