Stát chystá další bič na solární elektrárny

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
5. 11. 2013 17:10
Chystaná novela má vyloučit riziko nepřiměřených zisků pro majitele zelených elektráren.
Solární elektrárna, ilustrační foto.
Solární elektrárna, ilustrační foto. | Foto: Energie 3000 s r.o.

Praha - Stát připravuje další opatření, jímž dostane pod kontrolu solární dotace přiznané investorům v dobách solárního boomu před třemi lety. K zákonu o obnovitelných zdrojích přibude další, v pořadí už druhá novela, která má zcela vyloučit riziko nepřiměřených zisků pro majitele zelených elektráren.

"Do zákona bude zaveden kontrolní mechanismus. U velkých elektráren, kde objem veřejné podpory překračuje částku 200 tisíc eur za tři roky, budeme vždy po určité době zkoumat, zda příjemci podpory nedosahují nepřiměřeného zisku, což by mělo nepříznivý účinek na trh," řekl deníku Insider náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc, který má energetickou legislativu na starosti.

Majitelé elektráren dostávají podporu v podobě zvýhodněné výkupní ceny, kterou zčásti hradí spotřebitelé ve speciálním poplatku, zčásti ji dorovnává státní rozpočet. Jen letos se celková výše podpory pro obnovitelné zdroje v Česku šplhá ke 44 miliardám korun, podstatnou část inkasují právě solární elektrárny.

Podle původního záměru má zvýhodněná výkupní cena zajistit, že se investorům vrátí náklady na pořízení solárního zdroje do dvaceti let. V letech 2009 a 2010 ale dostali čeští investoři přiznané podpory příliš vysoko, což jim zajistilo v řadě případů návratnost mnohem rychlejší.

Stát se už předloni rozhodl tomuto zvýhodnění zabránit plošně zavedenou solární daní, která vysoký zisk odčerpává zpět do státní pokladny. Chystaný nově zavedený kontrolní mechanismus má ošetřit případy, kdy i přes solární daň je zisk elektrárny příliš vysoký a návratnost bude rychlejší než dvacetiletá.

Co přesně přinese chystaná novela a proč je nutnou podmínkou, aby Evropská komise posvětila český zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, si přečtěte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy