Do hry se vrací návrh zrušit energetické inspektory

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
4. 11. 2013 17:24
Některé kompetence na ERÚ přešly již v roce 2011, například kontrola nad cenami v teplárenství.
Solární panely v Číně
Solární panely v Číně | Foto: Reuters

Praha - Státní energetická inspekce je jako samostatný orgán podle Ministerstva průmyslu a obchodu nadbytečná a proto úřad vrací do hry návrh na její zrušení. Veškerou její kontrolní činnost je prý schopen zastat Energetický regulační úřad a Česká obchodní inspekce.

Deník Insider v pondělním vydání napsal, že ministerstvo se bude snažit prosadit tento návrh znovu u příští vlády. Část z celkového počtu asi 120 zaměstnanců inspekce má přejít pod ERÚ, další část pak na ČOI. Někteří ale přijdou o práci úplně.

"Cílem transformace je totiž mimo jiné vyšší efektivnost a odstranění překryvu," řekl Insideru náměstek minitra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

Tlak na přenesení pravomocí Státní energetické inspekce na zmíněné úřady tu byl už za vlády premiéra Petra Nečase, ale návrh padl s Nečasovou vládou a následným sněmovním bezvládím.

"Je to úkol, který jsme dostali od vlády na jaře letošního roku. Příprava změny se od června rozvolnila, neboť je k tomu potřeba změna tří zákonů a k tomu funkční sněmovna," dodal Šolc. Podle něj by mohlo k transformaci dojít do konce příštího roku.

"To si nedokážu představit, vzhledem k nutnosti několika legislativních změn. Do konce příštího roku se to nemusí podařit," reagoval Petr Holoubek, pověřený řízením Státní energetické inspekce.

Postupné rozpouštění inspekce

Přesto, že ministerstvo průmyslu a obchodu s pádem vlády nestihlo celkovou transformaci Státní energetické inspekce prosadit, některé kompetence na ERÚ přešly již v roce 2011. Úřad získal například kontrolu nad cenami v teplárenství nebo cenami z obnovitelných zdrojů.

Státní energetická inspekce má nyní na starosti dohled nad dodržováním zákonů o hospodaření energií a o podporovaných zdrojích energie. Kromě prověrek, souvisejících s těmito dvěma zákony, inspekce kontroluje napříklat energetické audity, štítkování spotřebičů nebo plnění požadavků na ekodesign výrobků, spojených s výrobou elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy