Jan Světlík z Vítkovic chce hangár a stroj na dotace

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
22. 10. 2013 18:00
Ambiciozní projekt opravárenského centra na letadla je noční můrou úvěrujících bank
Jan Světlík, většinový majitel vítkovického holdingu.
Jan Světlík, většinový majitel vítkovického holdingu. | Foto: Vítkovice Holding

Ostrava - Ambiciozní projekt opravárenského centra na letadla, který se stamilionovými dotacemi od státu postavil na letišti v Ostravě-Mošnově ostravský podnikatel Daneš Zátorský, je noční můrou pro úvěrující banky - Českou spořitelnu a státní Českou exportní banku.

U investorské firmy Job Air Technic jim vázne celkem 883 milionů korun plus úroky, napsal v úterním vydání deník Insider.

Zadlužený Job Air léta nesplácí a banky zřejmě o většinu peněz přijdou.

Insolvence Job Airu ohrožuje i Jana Světlíka, majitele strojírenské skupiny Vítkovice. Světlík totiž za úvěry Job Air ručí spolu se Zátorského společností Geofin. Podle smlouvy z roku 2008 činí Světlíkova garance 137 milionů korun. Dost velká suma na to, aby Vítkovicím způsobila potíže.

Světlík má ale šanci, že riziko spojené s firmou Job Air nakonec ještě změní v dobrý obchod. Jedná s bankami o odkoupení jejich pohledávky za opravárenskou firmou.

Když se mu koupě povede, otevře se mu cesta k ovládnutí celé mošnovské opravny: pokud se totiž Vítkovice samy stanou věřitelem Job Airu, vyhnou se placení záruky a navíc budou moci pohledávky „kapitalizovat", tedy přeměnit na majoritní akciový podíl ve firmě.

S Job Airem by tak získaly Vítkovice nejen hangár vybudovaný skoro za miliardu, ale i certifikáty na opravy letadel, kvalifikovaný personál a zakázky. A také nárok na další proud státních dotací.

Přes 300 milionů na cestě

Job Air dostal v minulých letech na dotacích od ministerstva průmyslu a obchodu v rámci podpory inovativního podnikání celkem 315 milionů korun. Původně zněl příslib podpory na miliardu rozdělenou na několik let. Původní částka se sice smrskla zhruba na dvě třetiny, pořád jde ale o velký balík peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy