Česko ztrácí atraktivitu pro investory. Nový žebříček

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 10. 2013 18:50
Podle indexu GDI se letos Česká republika propadla na 40. místo.
Foto: Reuters

Praha - Česká republika si pohoršila v žebříčku atraktivity pro zahraniční investory. Podle Indexu globální dynamiky (GDI) skončila na čtyřicátém místě ze šedesáti zemí zařazených do porovnání, což je propad o jedenáct pozic.

Společnost Grand Thorton, která je autorem šetření, uvádí, že za propad může prudké zhoršení v kategorii Ekonomické podmínky a růst. Ta sleduje například vývoj hrubého domácího produktu, spotřebu na hlavu nebo změnu hodnoty akciového trhu.

Nepatrně si Česko přilepšilo pouze v kategorii Finanční prostředí, která monitoruje kvalitu zákonů upravujících finanční operace, dostupnost střednědobých úvěrů, podíl soukromého sektoru na hrubém domácím produktu nebo výši korporátních daní.

V kategorii Vyspělost vědy a technologie se podle studie nic nezměnilo.

Ostatní postkomunistické země v regionu dopadly lépe - Polsko skončilo na 24. místě, Slovensko na 32. a Slovinsko na 33. místě. Hůře na tom je jen Maďarsko na 47. pozici.

Celkově nejúspěšnějším státem se stala letos Austrálie, následují Chile a Čína.

Evropští zástupci v první desítce hlásí rovněž zhoršení. Finsko se z druhého místa posunulo na páté a Švédsko ze třetího na deváté.

GDI hodnotí v první řadě potenciál zemí pro budoucí růst - posuzuje celkem pět oblastí, které jsou pro investory důležité. Jednotlivé země mohou získat v každé oblasti nula až sto bodů, výsledkem je pak průměr těchto pěti hodnot.

Česká republika letos získala 46,5 bodu, stejně skončila i Kolumbie. První Austrálie měla 66,5 bodu, nejhorší Řecko naopak dostalo jen 33,9 bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy