Potvrzeno. Mobilní trh se pokusí rozhýbat dva nováčci

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
14. 10. 2013 16:20
Český telekomunikační úřad poslal do aukce kmitočtů všech pět zájemců.
Foto: T-Mobile

Praha - Všech pět přihlášených zájemců může dražit nové kapacity v aukci kmitočtů. Český telekomunikační úřad totiž ukončil kontrolu obsahové správnosti přihlášek a nenašel žádné závažné porušení pravidel.

"Všech pět žadatelů o volné kmitočty v aukci splnilo podmínky a obdrží potvrzení o registraci," uvedl mluvčí úřadu Martin Drtina.

O nové kapacity pro rozvoj rychlých sítí LTE se tak utká jednak trojice T-Mobile, Telefónica a Vodafone, ve vyhrazeném pásmu pro nováčky se pak o kmitočty pro vybudování nové sítě poperou Revolution Mobile a Sazka Telecommunications.

Nyní bude zhruba měsíc probíhat školení účastníků a od 11. listopadu má odstartovat samotná elektronická aukce, během níž začnou zájemci „přihazovat". Český telekomunikační úřad orientačně počítá s tím, že k přidělení kmitočtů dojde na začátku roku 2014.

Revoluce z dílny PPF

První ze zájemců o provozování nového mobilního operátora, Revolution Mobile, je pokračovatelem společnosti PPF Mobile, s níž skupina PPF původně plánovala do aukce vstoupit.

Sama PPF do aukce nejde, protože jí vadí část podmínek, která by jí zakazovala spojit se v příštích patnácti letech s jakýmkoli dalším účastníkem aukce. Na trhu se přitom spekuluje o tom, že PPF má zájem o koupi některého ze tří stávajících operátorů - nejčastěji se ukazovalo na Telefóniku.

PPF prodala společnost PPF Mobile jejímu dosavadnímu řediteli Tomáši Budníkovi. PPF tak do aukce přímo nevstupuje, ale jde do ní společnost, za níž jsou lidé, kteří pro ni nového mobilního operátora připravovali. V dozorčí radě sedí také Jana Studničková, která spolu s Budníkem PPF Mobile dosud budovala. "Novou" Revolution Mobile nyní podle obchodního rejstříku stoprocentně vlastní Budník.

"Od PPF ti lidé mobilní divizi opravdu koupili. Koupil to skutečně Budník, ostatní mu s tím pomáhají," řekl Aktuálně.cz zdroj dobře informovaný o dění v PPF.

"Zasvětil jsem myšlence vybudování čtvrtého operátora víc než dva roky svého života a nechci se této příležitosti vzdát. Proto jsem před časem odkoupil společnost PPF Mobile Services a nyní s pomocí dalších dvou investorů disponuji dostatečnými prostředky pro účast v aukci. Navíc stále vedu jednání i s dalšími možnými investory," uvedl Budník. Do Revolution Mobile přešlo i zhruba 20 zaměstnanců PPF Mobile Services.

KKCG plánuje synergie se Sazkou

Druhý zájemce se původně do aukce přihlásil pod názvem Tasciane a nikdo zpočátku nevěděl, kdo za společností založenou teprve v půlce října stojí. Následně se k ní přihlásila skupina KKCG miliardáře Karla Komárka, která už poodhalila další plány, když firmu na začátku října přejmenovala na Sazka Telecommunications (KKCG během minulého roku ovládla Sazku).

Z informací v obchodním rejstříku dále vyplývá, že firmu povede exšéf rakouského T-Mobilu a bývalý marketingový ředitel předchůdce českého T-Mobilu Robert Chvátal.

Žádost o ochrannou známku na název Sazka Telecommunications registruje i Úřad průmyslového vlastnictví. Už v květnu žádala Sazka i registraci ochranných známek Sazka fon a Sazka mobil, v červenci přidala Sazka mobile.

Sazka disponuje kromě jiného sítí několika set terminálů, na nichž hodlá v budoucnu nabízet nejen tikety sportky, ale také služby mobilního operátora. To, že síť terminálů využijí k dalšímu retailovému byznysu, přiznávali lidé z KKCG už dříve, v době, kdy Sazku sázkovou kancelář přebírali.

Žaloba na aukci

Jaké jsou hlavní cíle aukce? „ČTÚ od počátku deklaruje, že cílem aukce je vedle vytvoření podmínek pro vstup čtvrtého operátora s celostátní působností také rozvoj vysokorychlostního mobilního internetu, včetně zlepšení pokrytí díky stanoveným rozvojovým kritériím," říká předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

„Aukce kmitočtů má potenciál na příštích 15 let zásadně změnit trh mobilních komunikací při dostatečné infrastrukturní soutěži. V konečném důsledku aukce vytvoří i podmínky pro vyšší kvalitu mobilních služeb," dodává Novák.

Stávající trojici operátorů se podmínky současné aukce nelíbí, především jim vadí vyhrazený prostor pro případného čtvrtého operátora, a budou je soudně napadat. Telefónica už podala žalobu na Městský soud v Praze, T-Mobile podal podnět k Evropské komisi a další kroky zvažuje. Nespokojený je i Vodafone. „Část podmínek aukce však považujeme za protiprávní a diskriminační, a proto jsme před podáním přihlášky podnikli i příslušné právní kroky," řekla na konci září bez bližších podrobností mluvčí Vodafone Markéta Kuklová.

ČTÚ přesto odklad dalšího průběhu aukce nechystá. „Soudních žalob se nebojíme. Finální návrh je v souladu s legislativou EU i se zákonem o elektronických telekomunikacích," uvedl již dříve předseda úřadu Jaromír Novák. Vlastní proces elektronické aukce by tak měl začít v původně plánovém termínu - 11. listopadu 2013.

Současná aukce je již druhým pokusem o příchod čtvrtého operátora na tuzemský trh. Předchozí aukci kmitočtů - ještě pod vedením bývalého šéfa Pavla Dvořáka - Český telekomunikační úřad v březnu zrušil. Aukce se kvůli špatně nastaveným podmínkám protahovala a cena překročila podle úřadu reálnou hranici 20 miliard korun.

Souhrn vyvolávacích cen, s nimiž nyní druhý pokus o aukci odstartuje, je 8,72 miliardy. Zájemci o nového operátora mají vyhrazeno nejlukrativnější pásmo s vyvolávací cenou ve výši 2,22 miliardy. Právě to je největší rozdíl oproti první aukci, která skončila nečekaným krachem.

Současný předseda ČTÚ na začátku října na přímý dotaz uvedl, že výše dosažené ceny v aukci by tak jako u prvního pokusu neměla být důvodem k zastavení aukce. "Nedovedu si představit, že by dosažení nějaké ceny byl důvod k zastavení," uvedl Novák.

Češi už nevolají nejdráž

Od příchodu nového operátora si nejen Český telekomunikační úřad sliboval, že vytvoří výrazný tlak na snížení telekomunikačních cen. Stávající operátoři nicméně po neúspěšném konci první aukce omezili budoucímu konkurentovi manévrovací prostor, když výrazně zlevnili především cenu za neomezené volání až k hranici 700 korun.

Operátoři také konečně začali do svých sítí pouštět virtuální operátory. Ti se ovšem, vzhledem k tomu, že podmínky stále diktují „velcí" operátoři, dostanou jen do segmentu spotřebitelů s měsíční útratou v řádech několika málo stokorun.

I tak ale Česko už nepatří v cenách mobilního volání mezi nejdražší země. Díky zlevněným neomezeným tarifům se ČR letos z posledních příček posunula k průměru zemí OECD. Vyplývá to z analýzy společnosti Strategy Analytics, kterou v půlce září zveřejnil Český telekomunikační úřad.

Ve všech spotřebních koších se pozice České republiky podle ČTÚ pohybuje na průměru srovnávaných zemí či v první, tedy levnější polovině těchto zemí. Měřeno kurzem podle parity kupní síly jsou výsledky ČR o několik pozic horší. I tam se relativní postavení tarifů tuzemských operátorů zlepšilo.

"Celkově tak letošní změny ve struktuře a parametrech maloobchodních služeb přinesly koncovým uživatelům jednoznačný přínos v podobě nižších cen u všech srovnávaných spotřebních košů," uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák. Právě vysoké ceny volání ještě v minulém roce kritizovali zákazníci a následně i politici.

Posun v žebříčcích se projevil zejména u více volajících zákazníků. U koše se spotřebou 900 hovorů měsíčně Česko v přepočtu nominálním kurzem dolaru poskočilo z 27. na 11. místo. Z evropských zemí překonalo například Lucembursko, Slovinsko, Slovensko, Německo nebo Irsko. V přepočtu podle parity kupní síly se ČR posunula o deset míst na 20. pozici.

U koše zahrnujícího 300 hovorů se země posunula z 31. na 17. pozici, respektive z 33. na 27. příčku při přepočtu podle parity kupní síly.

 

Právě se děje

Další zprávy