Kofola vydává dluhopisy. Nejmenší investice tři miliony

Ekonomika Petr Kučera Ekonomika, Petr Kučera
4. 10. 2013 14:50
Pětiletý dluhopis nabídne pohyblivý výnos, dostupný bude i individuálním investorům
Kofola
Kofola | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Společnost Kofola S.A., která sídlí v Polsku a pod níž patří i stejnojmenná česká společnost, vydává v Česku své první dluhopisy. Jmenovitá hodnota každého z nich je tři miliony korun.

Celkový objem emise je 330 milionů korun, od České národní banky má společnost povoleno až 450 milionů korun.

Pohyblivý úrokový výnos tvoří součet dvanáctiměsíční tržní sazby PRIBOR a marže ve výši 4,15 procenta p.a. ze jmenovité hodnoty dluhopisu. Pro první rok byl stanoven na 4,88 procenta.

"O dluhopisy projevili zájem jak investoři z řad pojišťoven, tak i investiční manažeři či individuální investoři. Na pražskou burzu budou uvedeny 7. října," řekl agentuře ČTK finanční ředitel skupiny Kofola Bartosz Marczuk.

Výrobce nealkoholických nápojů chce tímto způsobem optimalizovat financování skupiny s cílem rozložit splátky dluhu v čase a rozdělit zdroje financování mezi bankovní a nebankovní sektor. "Firma chce prostřednictvím cenných papírů na českém kapitálovém trhu vybudovat dlouhodobé vztahy s lokálními investory pro případnou budoucí spolupráci," dodává Marczuk.

Skupina Kofola zaměstnává přes 2000 lidí, v Česku jich je kolem 700. Zaměstnanci pracují v sedmi výrobních závodech, z nichž dva jsou v ČR, jeden na Slovensku, tři v Polsku a jeden v Rusku. Mezi její nejvýznamnější značky patří Kofola, Rajec, Vinea, Hoop Cola, Jupí, Jupík nebo Paola. Letos v únoru se Kofola stala výhradním distributorem značek Evian a Badoit.

V letošním prvním pololetí společnosti klesl prodej o více než 67 milionů korun na 3,079 miliardy korun. Čistý zisk ve srovnání s rokem 2012 přesto mírně vzrostl na 81,4 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy