Miliardový obchod. ČKD prodává svou tradiční továrnu

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
2. 10. 2013 12:00
Společnost ČKD Kompresory se stává součástí americké skupiny Colfax.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČKD Group

Praha -  ČKD Group prodala svou dceřinou firmu ČKD Kompresory americké skupině Colfax. Finální smlouvu o prodeji podepsali v tomto týdnu zástupci obou společností.

Hodnota transakce činí 57 milionů dolarů (včetně převzetí dluhu), což je v přepočtu přes miliardu korun. V roce 2012 dosáhla společnost ČKD Kompresory tržeb přibližně 40 milionů dolarů, ukazatel EBITDA činil 6,5 milionu dolarů. Další podrobnosti o transakci ani hospodářském výsledku nechce firma zveřejnit.

Tradiční tuzemský výrobce kompresorů se tak stane součástí skotské divize Howden a přejmenuje se na Howden ČKD Compressors.

Akvizice posílí pozici Howdenu v segmentu pístových a šroubových kompresorů a rozšíří pole působnosti firmy o Rusko a východní Evropu. Pražskému výrobci kompresorů se naopak otevře možnost expandovat na nové trhy, jako je USA, Velká Británie, Španělsko nebo Francie.

O plánovaném prodeji informoval online deník Aktuálně.cz už na konci července.

"Se svou stopadesátiletou historií mají ČKD Kompresory vynikající značku s excelentním týmem a silnou geografickou působností. Tato transakce posílí činnosti Howdenu v oblasti kompresorů a rozšíří působnost Colfaxu na trzích s velkým růstovým potenciálem," říká generální ředitel skupiny Colfax Steve Simms.

Colfax je světová výrobní a inženýrská společnost, která vyrábí zařízení a technologie pro manipulaci s plyny a tekutými látkami pro komerční a vládní zákazníky po celém světě pod značkami Howden, Colfax Fluid Handling a ESAB. Akcie Colfaxu jsou obchodovány na newyorské burze. Převzetím ČKD Kompresory se skupina Colfax rozšíří o dalších zhruba 340 zaměstnanců.

ČKD Kompresory vlastní firma ČKD Asset, kterou jako majoritní akcionář kontroluje miliardář Petr Speychal prostřednictvím britské firmy Hanbury Finance Limited. Součástí skupiny ČKD jsou kromě společnosti ČKD Kompresory také firmy ČKD Praha DIZ, ČKD Energy a ČKD Elektrotechnika.

 

Právě se děje

Další zprávy