Do Ostravy se vrací někdejší privatizátor OKD

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
28. 9. 2013 10:25
Vlastníkem skupiny Metalimex kupující koksovny OKK je jeden z původních privatizátorů dolů.
Ilustrační foto: koksovna.
Ilustrační foto: koksovna. | Foto: Jan Langer

Praha/Ostrava - Do ostravsko-karvinských koksoven OKK se vrací jejich někdejší spolumajitel. Vlastníkem kupující skupiny Metalimex je Petr Otava, jeden z původních privatizátorů OKD.

Otava byl spolu s Viktorem Koláčkem a Janem Przybylou spoluzakladatelem firmy Karbon Invest, která v 90. letech získala v privatizaci kladenské černouhelné doly (ty už dnes netěží, utlumeny byly s masivní pomocí státu brzy po privatizaci, stejně jako nerentabilní část ostravsko-karvinských šachet) a poté odkoupila většinový podíl v OKD od ostravského obchodníka Stanislava Prose.

Otava tak hrál roli v jednom z nejzapeklitějších a nejtajemnějších privatizačních příběhů novodobé české historie. Jak se odehrál?

OKD byly v roce 1998 zprivatizovány divoce, jejich ovládnutí soukromými vlastníky se podobně jako v případě Mostecké uhelné pokoušel na poslední chvíli marně zabránit tehdejší Fond národního majetku v čele s Romanem Češkou.

Incest při privatizaci?

A šlo s velkou pravděpodobností - opět jako v Mostecké uhelné - o privatizaci incestní, kdy se při skupování akcií z trhu využily peníze, pocházející ze samotné firmy. Peníze proudily do zahraničí k firmám, navázaným zřejmě na Prose, jako platby za různé obchodní transakce. Překročení zákona tu ale nikdy nikdo neprokázal.

Každopádně nechal Pros, zbohatlý mimo jiné na obchodech s OKD, skoupit majoritní balík dolů koncem 90. let z volného trhu a od moravskoslezských obcí. "Zmajorizovanou" firmu pak s tučnou prémií prodal Otavovi, Koláčkovi a Przybylovi.

Majitelé Karbon Investu pak v roce 2004, po dlouhém vyjednávání, dokoupili od vlády vedené Stanislavem Grossem za 4,1 miliardy korun zbývající balík akcií OKD (a tedy doly, 44 tisíc bytů a další reality, velkou podnikovou dopravu a také koksovny).

Celou firmu od nich ještě v témže roce převzal Zdeněk Bakala se svými partnery. Obchod byl předjednán dlouho dopředu, čekalo se jen na doprodej akcií.

Brzy se ukázalo, že cena, za niž se stát zbytku svých akcií OKD zbavil, byla směšně nízká. Bakala a spol. doly rozdělili na několik firem, a když v roce 2008 poslali na burzu pouze třetinu jedné z nástupnických společností NWR (doly a koksovny), jen z primárního prodeje akcií získali přes 30 miliard korun.

Šest let stíhání

Kvůli transakcím Karbon Investu a OKD, prováděných po ovládnutí firmy v letech 1999 až 2003, byli Koláček, Otava a Przybyla šest let trestně stíháni. Policie je vinila, že z jejich manažerská firma z dolů vyvedla přes dvě miliardy korun, které použila na splácení koupě prvního balíku akcií od Prose.

V červnu 2009 manažery definitivně očistil královéhradecký soud s tím, že žádný zákon nikdy neporušili.

Přesto se nad privatizačními peripetiemi dodnes vznáší řada otazníků: Jaký byl podíl státem najatých manažerů dolů při první divoké fázi privatizace OKD? Jak férové byly obchody, díky nimž získal nemalý kapitál Stanislav Pros? Jak byla stanovena čtyřmiliardová cena při druhé fázi privatizace? Jak byl pro privatizaci oceněn nedůlní majetek? (Znalec, který jej pro stát oceňoval, čelí od loňska kvůli této zakázce trestnímu stíhání.) Nebyla privatizace provázena korupcí politiků či státních úředníků, kteří soukromým byznysmenům levné ovládnutí dolů umožnili? Nebyla při poslední fázi privatizace poskytnuta nedovolená veřejná podpora?

Přes všechny tyto otazníky je dnes Petr Otava, jeden z mnoha aktérů tohoto příběhu, jedním z nejrespektovanějších a nejúspěšnějších domácích byznysmenů. Pod jeho skupinu MTX CZ patří firma Metalimex, která obchoduje s uhlím a dalšími průmyslovými komoditami, hliníkářská firma Al Invest Břidličná, Měď Povrly či švýcarská logistická firma Sardona Finance, která operuje na dopravním trhu v Polsku, Maďarsku a na Balkáně. Skupina měla loni tržby 12 miliard Kč a zisk přes 320 milionů korun.

Otava firmu řídí spolu se svým synem Petrem a snachou Simonou. Petr Otava junior byl donedávna zaměstnán ve skupině OKD jako manažer na obchodním úseku. Rodina tak detailně zná poměry v OKD i v sesterských koksovnách.

Také Otava senior je s OKD celoživotně svázán. V mládí tu začínal svou profesní kariéru, celý život obchoduje s jejich uhlím. Lze mu tak věřit, když říká, že ho k zájmu o koksovny motivovaly i čistě osobní důvody. "Záleží mi na OKD, není mi jedno, v jaké situaci dnes doly jsou. Samozřejmě, v mém zájmu o OKK hraje roli i osobní vazba na podnik," řekl Aktuálně.cz. Favorita při jednání o koupi z něj dělala také dobrá znalost prostředí a obchodní provázanost (koksovnám může dodávat vlastní uhlí, s OKD obchoduje).

Samotnou transakci, k jejímuž dokončení je třeba ještě splnit řadu podmínek včetně schválení na ÚOHS, Otava zatím nechce komentovat.

Trestnímu stíhání v souvislosti s Ostravsko-karvinskými doly čelili dříve také Viktor Koláček a Petr Otava. Na podzim 2003 je policisté obvinili z toho, že když ovládli OKD, nastavili v nich tajné interní smlouvy. Díky nim pak ze společnosti v letech 1998 až 2003 údajně vyvedli až dvě miliardy korun do své soukromé firmy Karbon Invest. V červnu 2009 je však Krajský soud v Hradci Králové osvobodil.

 

Právě se děje

Další zprávy