Nájemníci: OKD by za byty měla státu vrátit 30 miliard

ČTK ČTK
25. 9. 2013 17:48
Podle Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ stát OKD poskytl nedovolenou podporu.
Byty OKD.
Byty OKD. | Foto: Martin Netočný

Ostrava - Česká republika by podle Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ mohla vymáhat po vlastnících OKD náhradu za nedovolenou podporu při prodeji státního podílu v těžební firmě v roce 2004. Nedovolená podpora mohla podle sdružení být 20 miliard korun, s úroky by to bylo až 30 miliard.

Předseda sdružení Roman Macháček ČTK řekl, že sdružení o této skutečnosti minulý týden informovalo premiéra Jiřího Rusnoka a ministra financí Jana Fischera. Chystá se požádat o schůzku i prezidenta Miloše Zemana.

Privatizací OKD se zabývá protikorupční policie, která už loni obvinila znalce, jenž v roce 2004 vypracoval posudek na ocenění podílu Fondu národního majetku v OKD. Kriminalisté muže obvinili z trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, způsobená škoda podle nich dosáhla 3,4 miliardy korun. Mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej řekl, že vyšetřování ještě nebylo ukončeno. "Stále na tom pracujeme. Dozor provádí Vrchní státní zastupitelství v Praze," řekl.

Stát prodal šestačtyřicetiprocentní podíl za 4,1 miliardy korun. Policie předběžně vyčíslila škodu na 3,4 miliardy, to znamená, že se mělo prodávat minimálně za 7,5 miliardy. "Máme možnost nahlížet do spisu. A ty důkazy jsou velmi závažné a podle mého názoru nezpochybnitelné," řekl Macháček. Skutečná cena navíc podle něj měla být 24 miliard korun.

"Tam byla prokazatelně nedovolená podpora. Je třeba, aby protikorupční policie vyšetřování dotáhla do úspěšného konce a aby se do toho vložil stát. Privatizační smlouva umožňuje státu v případě prokázání podpory domáhat se jejího navrácení. My máme podanou stížnost na nedovolenou podporu, ale potřebujeme, aby se stát připojil a vymáhal nedovolenou podporu s námi," řekl Macháček. Za rok podle něj bude všechno promlčené a nebude možné vymoci nic.

"Chystáme se kontaktovat v téhle věci pana prezidenta a požádat ho o schůzku, abychom mu vysvětlili veškeré pozadí, a jaké jsou možnosti České republiky domáhat se něčeho po panu Bakalovi. Protože ty možnosti jsou skutečně velké," řekl předseda sdružení.

Podnikatel Zdeněk Bakala má zhruba poloviční podíl v mezinárodní investiční skupině BXR. Té patří ze dvou třetin společnost NWR, která vlastní těžební firmu OKD, a prostřednictvím společnosti RPG Byty zhruba 44 000 bývalých bytů OKD. Prezident Zeman v úterý navrhl, aby tento bytový fond byl převeden na Moravskoslezský kraj a výnosy z bytů byly využívány pro financování těžby na nerentabilním Dole Paskov, jejž chce OKD zavřít.

Společnost RPG Byty získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek, což zatím neudělala.

"Náš dlouhodobý návrh je, aby byty buď převedli nájemníkům, nebo aby to převedli na obce. A obce mohou za nějakých kompromisních podmínek třeba prodat část toho fondu lidem," řekl Macháček. Stát by podle něj neměl problém byty odkoupit, pokud by vymohl až 30 miliard za nedovolenou podporu. Hodnota bytového fondu podle Macháčka je 15 až 20 miliard korun.

Společnost RPG Byty tento týden oznámila, že chce prodat několik domů zhruba se sto byty, a to za tržní ceny. Rozhodně ale nebude prodávat byty plošně. Sdružení BYTYOKD.CZ hájící zájmy nájemníků dalo RPG kompromisní návrh, podle nějž by lidé odkoupili byty podle lokality až za osminásobek původně slíbené ceny. Podle privatizační smlouvy činila 40 000 korun za byt.

Pozn. red.: Největším akcionářem OKD je nepřímo Zdeněk Bakala. Ten zároveň majetkově ovládá společnost Centrum Holdings, vydavatele online deníku Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy