Ústavní soud zamítl první stížnost na solární daň

Tomáš Fránek
25. 9. 2013 14:55
Soudci odmítli stížnost firmy Solar protection provozující elektrárnu u Šakvic.
Víceúčelová louka - pro solární panely i pastvu.
Víceúčelová louka - pro solární panely i pastvu. | Foto: Zuzana Hronová

Brno - První firma provozující v Česku solární elektrárnu neuspěla u Ústavního soudu se stížností na to, že ji speciální daň uvalená státem likviduje.

Ústavní soudci odmítli stížnost společnosti Solar protection provozující středně velkou elektrárnu u Šakvic na jihu Moravy. Jde o první stížnost, kterou ústavní soudci posuzovali poté, co loni rozhodli, že speciální daň na fotovoltaickou energii, kterou bývalá vláda Petra Nečase uvalila i na již provozované elektrárny, je v pořádku.

Společnost Solar protection, která si postupně na srážkovou daň stěžovala neúspěšně u Krajského soudu v Českých Budějovicích i Nejvyššího správního soudu, se snažila ústavní soudce přesvědčit o tom, že šestadvacetiprocentní srážková daň zasahuje do práva majitelů firmy vlastnit majetek.

Je to vyvlastnění majetku

"Daň prakticky představuje vyvlastnění části majetku a zasahuje do základního práva na svobodu podnikání," uvedla firma ve stížnosti s tím, že daň výrazně snižuje návratnost investice do elektrárny.

Porušením ústavních práv je podle firmy i to, že daň platí zpětně a změnila tak podmínky pro podnikání.

Ústavní soudci ale stížnost odmítli. Podle nich platí to, že speciální daň je v souladu s ústavou. A i když soudci připustili, že v některých případech může mít daň likvidační efekt a poškozovat tak práva majitelů elektráren, vlastníkům elektrárny u Šakvic se to nepodařilo prokázat - nepředložil žádné konkrétní dokumenty potvrzující likvidační důsledek daně.

"Stěžovatel ve své ústavní stížnosti neuvádí, že by na něj některé z předmětných ustanovení doléhalo jako likvidační ("rdousící efekt") či zasahující samotnou majetkovou podstatu výrobce," rozhodli ústavní soudci ve verdiktu I.ÚS 1935/13.

Podle soudců je pro úspěch stížnosti solárních firem rozhodující doložení okolností, které potvrzují individuální poškození majitele elektrárny - to se ale v tomto případě nestalo. S odkazem na rozhodnutí z loňského roku soudci odmítli také námitky na zpětnou platnost daně s tím, že v tomto případě bylo její užití oprávněné.

Nedokázali jste to

Jde o další verdikt soudu týkající se stížnosti majitelů solárních elektráren na to, že kvůli dani vydělávají málo.

Nejvyšší správní soud, u kterého leží desítky stížností solárních firem na stát kvůli dodatečné speciální dani, tak už ve svém rozhodnutí zařazeném do sbírky nejdůležitějších verdiktů stanovil podmínky, za kterých mohou solárníci pokračovat ve snaze získat zpět desítky milionů zdaněných korun.

Pokud chtějí provozovatelé fotovoltaických elektráren dokázat, že je šestadvacetiprocentní srážková daň poškozuje, musí se obrazně řečeno svléknout do naha. Nesmí tajit, kolik do elektráren investovali, zda na nich vydělávají nebo prodělávají, a - což může být v některých případech nejvíc bolestivé - také nesmí nechat v anonymitě své akcionáře.

Pouhé tvrzení, že elektrárny nejsou kvůli dani v zisku, soudu nestačilo.

 

Právě se děje

Další zprávy