Dělají i za polovic. Přesto na podzim další zkrachují

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
17. 9. 2013 6:45
Stavebnictví bude padat ještě minimálně příští rok, oživení se čeká nejdříve v roce 2015.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Pacient už je jednou nohou na JIPce a každý další měsíc mu doktoři pouštějí žilou. Na jmenovce nad postelí stojí napsáno: české stavebnictví.

Ještě počátkem roku inkasovala relativně velká stavební společnost Trigema za odevzdanou práci 65 procent z předkrizových cen. Už tohle číslo nebylo moc dobré. Dnes ale dělá jen za polovic, připouští generální ředitel Trigemy Marcel Soural.

Vzhledem k tomu, jak málo nové práce je v oboru, musely jít firmy s cenami výrazně dolů. Je jasné, co se bude dít dál: k téměř dvěma stovkám společností, které zkrachovaly od roku 2008 do nynějška, brzy přibudou další.

"Očekáváme, že vlna krachů začne po zimě, kdy zejména střední firmy nebudou mít nasmlouvané zakázky," předpovídá Soural.Tuzemští stavbaři přišli podle deníku Insider za posledních pět let o práce v objemu 434 miliardy korun. Tento údaj už zahrnuje odhad Svazu podnikatelů ve stavebnictví, jak dopadne letošek. Černě, jako všech pět předchozích let.

Oživení? Zeptejte se později

S velkou pravděpodobností nejde o poslední propady. Český statistický úřad za červenec (poslední sečtená čísla) ohlásil mírný meziroční nárůst stavební produkce (o 0,2 %), ale podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše to jako signál oživení podle toho, co se nyní děje na stavbách, nevypadá.

„Stavebnictví se propadá již pátý rok a v letošním roce rozhodně nedojde k obratu k lepšímu. Neočekávám ho ani v příštím roce," říká Matyáš.

Tržby stavebních firem se na základě odpovědí ředitelů stavebních firem v oborovém průzkumu letos sníží meziročně zhruba o šest procent. V roce 2014 se má pokles pohybovat do dvou procent.

„V letošním roce se očekává největší propad ve stavebnictví za posledních pět let. Příští rok ale tento pád ještě neskončí, nicméně dno už bude patrně na dohled.  Odrazit k růstu bychom se tak mohli nejdříve v roce 2015," očekává šéf Trigemy Marcel Soural.

Experti ve stavebnictví se shodují na tom, že na současném stavu se značnou měrou podepsala nekoncepčnost státu. Ten významně omezil investice do nových staveb, čímž obor připravil o třetinu poptávky.

Německo pochopilo

„Naše vláda se měla poučit z reakcí okolních zemí, které se také potýkaly s dopady ekonomické krize. V Německu pochopili, že bez investic se nemohou dočkat pozitivních výsledků," ohlíží se zpět prezident SPS Matyáš.

Ještě důležitější než samotné finance je podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby pro české stavebnictví dlouhodobé koncepční plánování. „Peníze nejsou úplně to hlavní, důležitější je příprava," sdělil Kuba na srpnovém setkání lídrů českého stavebnictví.

Za jedno je s ním i ředitel Trigemy Soural. „Kdyby stát například řekl, letos dáme do stavby dálnic tolik, příští rok tolik a následující tolik, věděli by stavaři, s čím mohou počítat a co mohou začít připravovat. Nehrnuli by se tedy do jiných segmentů a odpadla by současná cenová válka mezi jednotlivými firmami," myslí si Soural.


 

Právě se děje

Další zprávy