Minimální daň ani nižší paušál už nehrozí, říká Mládek

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Jiří Hovorka
12. 9. 2013 15:15
Stínový ministr financí bude respektovat rozhodnutí ČSSD ohledně zdanění OSVČ
Jan Mládek z ČSSD
Jan Mládek z ČSSD | Foto: ČSSD

Praha - Sociální demokraté už netrvají na snížení výdajových paušálů pro osoby samostatně výdělečně činné. Ustoupili také od plánu obnovit takzvanou minimální daň, kterou museli drobní podnikatelé platit bez ohledu na to, zda v daném roce dosáhli zisku.

V rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz to řekl stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek. Právě on proti sobě popudil živnostníky, když je na březnovém sjezdu strany přirovnal k parazitům. Následně se za to omluvil a svá vyjádření mírnil.

O návratu minimálního základu daně i snížení paušálů až na úroveň roku 2004 hovořil Mládek loni v dubnu v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Zvýšení daní či odvodů pro OSVČ bylo ve hře ještě po letošním březnovém sjezdu strany.

"Jsem členem politické strany, která nějak rozhodla, tak to budu respektovat," říká nyní Mládek k tomu, jak by se zachoval po volbách, pokud v nich ČSSD uspěje a on se stane ministrem financí. V plánu zatím není ani zvyšování odvodů na zdravotní a sociální pojištění, o němž strana také ještě nedávno uvažovala.

Podnikatelů by se však dotklo zrušení výpočtu daně ze superhrubé mzdy. Zatímco zaměstnanci by související zvýšení sazby daně z dnešních 15 na 20 procent prakticky nepocítili (současně se jim totiž sníží daňový základ), živnostníkům se daň skutečně zvýší.

Aktuálně.cz: Máte už konkrétní plán, co udělat s výdajovými paušály? Omezíte je?

Jan Mládek: Hlavní řešení ČSSD, aby nebyl problém s placením daní a povinného pojistného u OSVČ, je v zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí. Tím se totiž podle našeho názoru zvedne daňový základ, a tudíž i celkový výběr daně z příjmů, sociálního a zdravotního pojištění a samozřejmě i DPH. V tuto chvíli v programu nejsou žádné změny paušálů na příští období.

A.cz: Paušály tedy měnit nebudete?

Není to v programu, tudíž se to neplánuje měnit.

A.cz: A vy jako pravděpodobný budoucí ministr financí to budete prosazovat?

Jsem členem politické strany, která nějak rozhodla, tak to budu respektovat.

A.cz: Sazby u zdravotního a sociálního pojištění také nebudete měnit?

Ne, ale zavedením registračních pokladen se na nich vybere více.

A.cz: Pořád plánujete obnovit povinnou minimální daň pro živnostníky?

Už to není v plánu. Ono to v tuto chvíli ani nejde zavést, protože když se dříve platila, tak to bylo odvozené od daně, kterou platil zaměstnanec s minimální mzdou. Ten dnes neplatí daň žádnou, takže to ani u živnostníků nejde.

A.cz: Ještě se vrátím k registračním pokladnám. Bude je tedy muset mít každý, kdo má živnostenský list? Nebo se tato povinnost dotkne třeba jen některých oborů podnikání?

Ještě se bude diskutovat hranice pro povinnost mít registrační pokladnu. Na jednu stranu bychom neradi zatěžovali pokladnami některé činnosti, na stranu druhou se tam nesmějí nechat žádné výrazné díry.

A.cz: Bude to tedy ohraničeno nějakou hranicí příjmu?

V tuto chvíli bych to nerad konkretizoval. My se vrátíme k zákonu, který už byl kdysi schválen vládou Jiřího Paroubka a který byl následující vládou zrušen, použijeme také slovenskou zkušenost. Budeme o tom diskutovat a až poté rozhodneme.

 

Právě se děje

Další zprávy