Nový vlastník zatím ocelárnu nezavře, říká šéf Evrazu

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
12. 9. 2013 20:30
Deník Insider přinesl rozhovor s generálním ředitelem Evrazu Dmitrijem Ščukou
Dmitrij Ščuka, šéf Evraz Vítkovice Steel.
Dmitrij Ščuka, šéf Evraz Vítkovice Steel. | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Česká pobočka ruské ocelářské skupiny Evraz finišuje jednání o prodeji. Podle informací deníků Aktuálně.cz a Insider chtějí Rusové prodat českou továrnu Evraz Vítkovice Steel ruské státní bance Vněšekonombank, která je jejím největším věřitelem.

Ve hře jsou stále i čeští zájemci, především skupina investorů v čele s obchodníkem se šrotem Zdeňkem Trojkem, kteří by rádi s bankou VEB vyjednali další spolupráci ve Vítkovicích Steel.

Šéf Evrazu Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka nechce jednání o prodeji komentovat. Připouští ale, že prodej komplikuje i nedávné rozhodnutí Evropské komise, která odmítla rozdělit letošní příděl bezplatných emisních povolenek na výrobu tekutého železa v Ostravě mezi Evraz a konkurenční ArcelorMittal Ostrava.

Celý balík má dostat ArcelorMittal. Evraz se chystá tento krok napadnout u soudů. Může tak způsobit turbulence na celém trhu emisních povolenek v Česku: "Mezi variantami, jak to může dopadnout, je i katastrofický scénář, který může mít dopad na celý český trh," varuje Ščuka.

V interview dále ujišťuje, že ocelárna ostravských hutí přežije, přinejmenším ještě po určitou dobu. A informuje o kondici dalších zahraničních poboček skupiny.

V jaké kondici Evraz Vítkovice Steel (EVS) momentálně je?

Naši situaci bych přirovnal k situaci pacienta, který leží na jednotce intenzivní péče. Pacient je pod kontrolou, stabilizovaný a mimo ohrožení života.

Naše situace je složitá, ale stabilizovaná. Od začátku roku se v provozním zisku (EBITDA) držíme kolem nuly, bez využití hotovosti. Takto můžeme pokračovat téměř nekonečně dlouho.

Je třeba brát v úvahu katastrofální stav evropského ocelářského trhu, něco takového aspoň za posledních dvacet let nepamatujeme. Rozdíl v ceně mezi bramou (polotovarem, používaným ve válcovnách) a hotovým plechem je minimální a drtivá většina evropských výrobců se do toho nemůže vměstnat žádným ziskem.

Na JIPce se ale nedá žít věčně...

Nedá, ale dá se tu vydržet poměrně dlouho, než se situace na trhu otočí. A jak říkají naší akcionáři: pokud se firmu nepodaří dobře prodat, bude ji Evraz dál provozovat sám.

Nejsme k prodeji nuceni, ani jsme prodej nespustili. Začali jsme testovat trh a aktivně hledat kupce v momentě, kdy jsme dostali první nabídku. A ukázalo se, že zájemců může být víc.

Ruská banka a její zájmy v Česku - čtěte ZDE (podrobné informace o prodeji Evrazu a dalších investicích VEB v Česku)

 

Právě se děje

Další zprávy