Lékaři prosadili odklad elektronických neschopenek

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
10. 9. 2013 17:16
Správa sociálního zabezpečení prodlouží přechodné období až do konce roku 2015
Tuto část formuláře předává pacient svému zaměstnavateli
Tuto část formuláře předává pacient svému zaměstnavateli | Foto: ucto2000.cz

Praha - Tuzemští lékaři se zatím nemusí obávat povinnosti předkládat České správě sociálního zabezpečení neschopenky v elektronické formě. Na pozvolný přechod k elektronické komunikaci dostali další dva roky.

Na prodloužení přechodného období do konce roku 2015 se dohodli prezident České lékařské komory Milan Kubek a ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček.

"Pan ministr uznal, že situace může být opravdu vážná," řekl k hladkému průběhu jednání Kubek.

Na problém upozornil v minulém týdnu online deník Aktuálně.cz. Řada lékařů se totiž na změnu povinnosti nestihla připravit nebo o ní nevěděla. Někteří, zejména starší ročníky, dokonce vůbec nepracují s počítačem.

Kdyby byl systém povinně spuštěn od příštího roku, tak jak bylo původně plánováno, přestala by řada doktorů vydávat neschopenky. To by v konečném důsledku mohlo vést až k ohrožení vyplácení nemocenské pacientům.

Zejména pro praktické lékaře, kteří ne vždy disponují počítačem, by to mohlo také znamenat ukončení kariéry. Problémy s nedostatkem praktiků by se tak ještě prohloubily.

Jednání se účastnili i představitelé České správy sociálního zabezpečení. Ti se zavázali k pravidelnému vyhodnocování fungování systému i toho, zda se lékaři postupně na elektronizaci připravují.

S osvětou pomůže také samotná Česká lékařská komora. "K informování o povinnosti komunikovat od ledna 2016 pouze elektronicky poslouží také námi vydávaný časopis, který čte zhruba 50 tisíc doktorů, " dodává Kubek.

Jak lékaře motivovat?

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánky Filipové má prodloužené přechodné období sloužit k tomu, aby se lékaři na elektronizaci opravdu připravili. Bude je tedy třeba ke změně motivovat.

"V rámci dalších jednání budeme vyhodnocovat, co může být tou správnou motivací," říká Filipová.

Na programu dalších jednání, jejichž termíny zatím nejsou známy, bude i otázka, co s těmi lékaři, kteří počítač nepoužívají a ani používat nechtějí. "To je asi pětina všech praktických lékařů," uvedl minulý týden v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz Kubek s tím, že v Česku je v současné době asi pět tisíc praktických doktorů.  

Lékařská komora šla na jednání s ministrem se dvěma variantami řešení. Jako první navrhovala změnu zákona. Zvolen byl nakonec rychlejší způsob - prodloužení přechodného období, které může vyhlásit Česká správa sociálního zabezpečení.

Podle Kubka by byla ale realistická i rychlá změna zákona. „Jak jsem sondoval mezi senátory, vůle ke změně zákona by tam byla," říká Kubek. 

 

Právě se děje

Další zprávy