Ruská banka si dělá pořádek v Česku. Chce získat Evraz

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
10. 9. 2013 16:50
Do jednání o prodeji ostravských hutí Evraz Vítkovice Steel vstoupil zcela nový hráč
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Ostrava - Do jednání o prodeji ostravských hutí Evraz Vítkovice Steel vstoupil zcela nový hráč - ruská státní banka Vněšekonombank (VEB). Podle informací Insideru je ruská mateřská skupina Evrazu víceméně rozhodnuta zadluženou a ztrátovou českou dceru bance předat, dolaďují se už jen detaily.

Banka VEB patří k největším věřitelům vítkovických hutí, financovala jejich privatizaci a privatizační úvěr dodnes není doplacen.

Finanční ústav si převzetím ostravského Evrazu zajistí své vlastní pohledávky, je ale pravděpodobné, že časem bude hledat pro Vítkovice definitivního partnera. "Zájem o dohodu s VEB stále má skupina českých investorů v čele s majitelem ostravské šrotařské skupiny Trojkem," cituje Insider zdroj detailně informovaný o prodejním procesu.

S ostravským obchodníkem se šrotem Zdeňkem Trojkem spolupracují pražský byznysmen a lobbista Martin Ulčák a bývalý šéf tehdy ještě státních Vítkovic Vladimír Bail.

Evraz Vítkovice Steel nejsou jedinou českou firmou, na jejichž finanční stabilizaci se chce podílet Kremlu blízká Vněšekonombank. Stejný finanční dům vstoupil na jaře do plzeňské Pilsen Steel. Je znát, že Rusové si hodlají pořádek ve svých problémy postižených průmyslových firmách v Česku dělat sami.

 

Právě se děje

Další zprávy