S nemocenskou se můžete rozloučit, bojí se Kubek

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
6. 9. 2013 11:30
Rozhovor s prezidentem České lékařské komory o elektronických neschopenkách.
Milan Kubek, prezident ČLK
Milan Kubek, prezident ČLK | Foto: Jan Langer

Praha - Povinná elektronizace neschopenek může mít značný dopad na vyplácení nemocenské i počet ošetřujících lékařů. Nejohroženější skupinou jsou podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka zejména praktičtí lékaři, kteří nepracují s počítačem. Takových je podle jeho odhadu asi pětina z celkových pěti tisíc praktiků.

Kubek v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz připouští, že lékařská komora poněkud zaspala, když si povinnosti všimla teprve před několika dny. Nyní má necelé čtyři měsíce na to, situaci zvrátit.

Povinnost zasílat České správě sociálního zabezpečení neschopenky elektronicky odhlasovali poslanci již v roce 2011. Zákon nabyl účinnosti v roce 2013, přičemž Česká správa sociálního zabezpečení využila svého oprávnění stanovit rok 2013 přechodným obdobím. Tato výjimka by už v příštím roce platit neměla.

Aktuálně.cz: Lékařům vznikne od začátku příštího roku povinnost, zasílat České správě sociálního zabezpečení neschopenky v elektronické podobě. Vybraní lékaři, které oslovil deník Insider, o této povinnosti vůbec nevěděli. Překvapuje mě ale, že stejně na tom byla i České lékařská komora, která se situací začala zabývat až z popudu Insideru. Skutečně jste to ani netušili? Jak je to možné?

Milan Kubek: Ne, vůbec. V souvislosti s elektronizací jsme se soustředili na jiný zákon, který má od roku 2015 zavést povinnost elektronických receptů. Tomu jsme se bránili zuby nehty a snažili jsme se podchytit právě tuto změnu a problémy s ní spojené. Přiznám se, že jsme byli trochu ukolébáni. Domnívali jsme se totiž, že elektronická komunikace s Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) je pouze dobrovolná. Zkrátka nám to uteklo.

A.cz: Česká správa sociálního zabezpečení ale k tématu vydávala několik tiskových zpráv. Podle vyjádření mluvčí také osobně informovala lékaře, když si vyzvedávali tiskopisy neschopenek.

Já skutečně nevím, jestli byli jednotliví lékaři informováni. Mohu říci, že já jako soukromý lékař jsem rozhodně informován nebyl. Tiskové zprávy jsou pochopitelně hezká věc, ale nikdo přeci není povinný je sledovat. Vina každopádně není na straně České lékařské komory. Pokud někdo takovou věc vymyslí, musí se zkrátka postarat také o to, aby ti, kterých se nová povinnost týká, byli informováni a měli vůbec podmínky pro to, tuto povinnost splnit.

A.cz: Když jsme chtěli získat k tomuto tématu stanovisko České lékařské komory, byl jste zrovna v zahraničí. Vaši zástupci mi ale sdělili, že se hned po příjezdu chystáte na ministerstvo práce a sociálních věcí a na ministerstvo zdravotnictví. Už tyto schůzky proběhly a s jakými argumenty jste tam šel?

Zatím jsem jednal s ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) na úrovni náměstka s tím, že přístup ČSSZ k současnému vývoji systému elektronické komunikace s lékaři je naprosto nepochopitelný. Když správa vidí, že tento systém není využíván, proč nemá zájem na tom s lékaři komunikovat? Proč třeba nevyužila možnost informovat o této změně například v časopise, který ČLK vydává a čte jej 50 tisíc lékařů? Dalším argumentem proti, který jsem na ministerstvu prezentoval, je obava z toho, že systém by naprosto znemožnil práci lékařům, kteří nevyužívají počítač. A těch opravdu není málo.

A.cz: Máte nějaké odhady, kolik takových lékařů je?

Je to asi pětina všech praktických lékařů (z celkového počtu pěti tisíc praktiků). Více méně se to netýká specialistů. Ale právě ti praktičtí lékaři vystavují nejvíce neschopenek. Ze zbylých osmdesáti procent praktiků, kteří počítač mají, musíme ale ještě odečíst ty, kteří nemají přístup k internetu. To nemluvím o tom, že naprosté minimum lékařů má datové schránky nebo elektronický podpis, které jsou pro elektronickou komunikaci nutné.

A.cz: Jak bude podle vás vypadat české zdravotnictví, pokud se lékaři nestihnou vybavit příslušnou technikou? Může to některé lékaře odradit od toho, pokračovat se svou praxí?

Jestli nebude od prvního ledna jiná možnost než zasílat části neschopenek ČSSZ elektronicky, nebude řada lékařů neschopenky zkrátka vystavovat a nemocní nedostanou své dávky, na které mají nárok. Nebo lékař neschopenku vystaví v papírové podobě, tak jak byl zvyklý, a pacienta pošle na ČSSZ, aby si to s úředníky vyřídil sám.

Samozřejmě hrozí i to, že někteří lékaři skončí. Nebudou mít už zkrátka sílu snášet šikanu ze strany státu a pojišťoven. V českém zdravotnictví je zhruba dvacet procent lékařů v důchodovém věku. Pokud se právě tito rozhodnou svou praxi ukončit, může být ohrožena dostupnost zdravotní péče.

A.cz: Situaci popisujete jako alarmující. Jaké řešení navrhujete? Musí být rychlé. Jsou na to už jen čtyři měsíce.

Cesty jsou v zásadě dvě. Ta, sice složitější, ale správnější, je změna zákona. Elektronické zasílání neschopenek by změnou nebylo povinné, ale dobrovolné. A jsem přesvědčen, že pokud by systém fungoval a skutečně doktorům ulehčil práci, lékaři by to dobrovolně začali využívat. Rychlejší cesta je pak opět využít zmocnění, které má ze zákona ČSSZ, a sice prodloužit přechodné období minimálně o dva roky.

A.cz: Jak si ale představujete, že by mohl být v současné situaci změněn zákon? Vždyť to není reálné.

Jde v podstatě jen o změnu jednoho slova v zákoně. Škrtlo by se jen slovo „pouze". Vláda může tuto změnu na základě návrhu ministerstva odsouhlasit během jednoho hlasování. Poté to pošle senátorům, kteří to na jedné schůzi schválí, čímž odvrátí aktuální nebezpečí. Nová sněmovna se po svém ustavení pak vyjádří k tomu, jaké bude definitivní řešení.

A.cz: Jak na tyto návrhy reagovalo ministerstvo?

Ze strany ministerstva jsem zaznamenal jaksi pochopení toho, že se jedná o skutečný, nikoli nějaký virtuální problém. Příští týden budu jednat s představiteli ČSSZ a očekávám, že správa, jakožto podřízený orgán ministerstva, bude mít podobný názor a situací se bude zabývat.

A.cz: Pokud se ani u ministerstva ani u ČSSZ nakonec nesetkáte s úspěchem, máte nějaký záložní plán? Přeci jen jsou ve hře i sankce pro ty lékaře, kteří na nový způsob komunikace nepřistoupí.

Budeme se snažit pomocí svých právníků dělat vše pro to, abychom lékaře něčeho takového uchránili. V současné chvíli jsme samozřejmě připraveni spustit kampaň mezi občany, aby věděli, kdo je hlavním viníkem tohoto problému. Ale říkám, věřím, že se podaří dospět k nějaké dohodě. Nedovedu si představit, že by cílem ČSSZ a MPSV bylo zastavit vyplácení nemocenských dávek.

 

Právě se děje

Další zprávy