Soud dal návod solárníkům, musí ale říct, co jsou zač

Tomáš Fránek
5. 9. 2013 16:30
Rozhodnutí NSS bylo zařazeno do sbírky nejdůležitějších soudních verdiktů
Ilustrační foto: solární elektrárna.
Ilustrační foto: solární elektrárna. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Nejvyšší správní soud, u kterého leží desítky stížností solárních firem na stát kvůli dodatečné speciální dani, ve svém rozhodnutí zařazeném do sbírky nejdůležitějších verdiktů stanovil podmínky, za kterých mohou solárníci pokračovat ve snaze získat zpět desítky milionů zdaněných korun. Píše o tom deník Insider v středečním vydání.

Pokud chtějí provozovatelé fotovoltaických elektráren dokázat, že je šestadvacetiprocentní srážková daň poškozuje, musí se obrazně řečeno svléknout do naha. Nesmí tajit, kolik do elektráren investovali, zda na nich vydělávají, nebo prodělávají a - což může být v některých případech nejvíc bolestivé - také nesmí nechat v anonymitě své akcionáře.

Pouhé tvrzení, že elektrárny nejsou kvůli dani v zisku, soudu nestačilo.

K rozhodnutí, které je určujícím vodítkem pro všechny podobné případy, vedl případ společnosti Carbounion miliardáře Petra Pauknera. Paukner si jako majitel solární elektrárny ve Velkých Němčicích stěžoval, že Carbounionu jiná společnost, E.ON, zaplatila kvůli srážkové dani jen část z více jak tří milionů korun, které měl dostat za elektřinu dodanou do sítě v červenci a srpnu 2011.

Hlavní důvody stížnosti Carbounionu byly tři a opakují je i další solární firmy. Ani jeden důvod Nejvyšší správní soud neuznal. Stalo se ale víc: soud určil, za jakých podmínek mohou mít stěžující si solárníci vůbec naději na úspěch.

Jednou z nich je odtajnění vlastníků u firem s anonymními akcionáři (podílníky).

Byznys v deníku Insider:

Čím argumentují solární firmy, když žádají zrušení srážkové daně, a jak přesně zní verdikt NSS předurčující další podobné žaloby? Čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy