Brusel ztěžuje ostravskou krizi, čeká se na povolenky

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
2. 9. 2013 16:33
Celý balík povolenek má dostat ArcelorMittal, Evraz to chce napadnout u soudu
Ilustrační foto: ocelárna
Ilustrační foto: ocelárna | Foto: Reuters

Ostrava, Brusel - Nový systém rozdělování bezplatných emisních povolenek, platný od začátku letošního roku, zatím moc nefunguje. První rok nového obchodovacího období 2013-2020 už se přehoupl do druhé půle, a české firmy pořád nevědí, kolik bezplatných povolenek která z nich letos dostane.

Ozývají se hlasy prvních nespokojených byznysmenů. Patří k nim ostravský Evraz Vítkovice Steel, protože trable s povolenkami mohou srážet jeho cenu při chystaném prodeji, napsal deník Insider v pondělním vydání.

Zadarmo: ale pozdě a jen někomu

Až do loňského roku přidělovala Evropská komise všem zhruba 11 milionům evropských podniků povolenky zdarma. Jedna povolenka opravňuje držitele k vypuštění tuny oxidu uhličitého, kdo měl produkci tohoto skleníkového plynu vyšší, než kolik mu pokryl příděl, musel povolenky nakupovat. Od letošního roku mají znečišťovatelé povolenky nakupovat v aukcích, výjimku má jen několik členských zemí včetně České republiky.

České firmy z oborů náročných na energie mohou stále dostávat povolenky bezplatné.

Potíž je v tom, že dodnes Evropská komise přesně neřekla, kolik jich české podniky dostanou. „Původně se povolenky měly přidělit jednotlivým státům v únoru, jenomže nový systém vyvolal řadu konfliktů a střetů, takže se podmínky stále dopracovávají. Definitivní alokace povolenek na jednotlivé státy má být hotova podle posledních informací v září, během října a listopadu bychom měli tuzemský příděl definitivně rozdělit mezi jednotlivé firmy. Nejpozději do listopadu by je příjemci měli mít na účtech," říká ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu ministerstva životního prostředí Pavel Zámyslický.

I když se cena povolenky na tunu CO2 pohybuje dlouhodobě jen kolem pěti eur, tedy tak nízko, že systém stejně nemotivuje k ekologickým investicím (což byl jeho původní cíl), firmám to komplikuje finanční plánování. Nejde přitom o malé peníze, například jen české hutě za povolenky do roku 2020 zaplatí podle současných odhadů přes sedm miliard korun.

Brusel bourá férovou soutěž

Navíc některé letos zavedené novinky vyvolávají konflikty mezi konkurenty. Evropská komise totiž na jeden výrobní proces v jedné lokalitě povoluje bezplatné povolenky vždy jen jedné firmě. Jenomže třeba v Ostravě se o výrobu tekutého železa dělí dva místní hráči - ArcelorMittal a Evraz Vítkovice Steel, jež využívají jediný vysokopecní závod patřící ArcelorMittalu. Celý balík povolenek na tuto část výrobního procesu má dostat ArcelorMittal, což menší konkurent Evraz považuje za diskriminaci.

Vítkovický Evraz se několik měsíců pokoušel zvrátit situaci ve svůj prospěch, nakonec ale definitivně neuspěl a o svou část povolenek na produkci tekutého železa přijde. „Nemůžeme to nijak ovlivnit, je to rozhodnutí Evropské komise. Pokud by s tím ostravské firmy nesouhlasily, přijdou o bezplatné povolenky obě dvě. Mají teď jedinou možnost, dohodnout se mezi sebou, že se o povolenky podělí," uzavírá Zámyslický.

Na dohodu to ale v Ostravě zatím nevypadá. Šéfové ruské skupiny Evraz, jíž ostravský závod patří, se podle informací Insideru chystají kvůli odstřižení od části bezplatných povolenek bránit u soudů.

Byznys v deníku Insider:

S kým vyjednávají majitelé Evrazu o prodeji? Čtěte v deníku Insider

 

Právě se děje

Další zprávy