Pokrok zaskočil doktory. S neschopenkami bude problém

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
4. 9. 2013 11:00
Od příštího roku budou muset lékaři povinně posílat ČSSZ neschopenky elektronicky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ucto2000.cz

Praha - Pouze čtyři měsíce mají ošetřující lékaři na to, aby začali České správě sociálního zabezpečení posílat místo papírových neschopenek výhradně jejich elektronickou podobu. A to bude podle zjištění deníku Insider pro drtivou většinu lékařů problém.

Řada lékařů nemá dokonce ani počítač a ti, kteří ho mají, vůbec nevědí, že se jich tato povinnost týká již od počátku příštího roku. V tu dobu totiž skončí přechodné období, kdy ČSSZ tolerovala papírové neschopenky.

To, že se většina lékařů na změnu nepřipravila, ukazují údaje samotné ČSSZ. Podle nich e-neschopenky posílá jen několik jedinců (!) ze zhruba 35 tisíc lékařů, kteří smějí neschopenky vystavovat.

ČSSZ varuje, že papírové neschopenky nebude v příštím roce akceptovat, lékařům hrozí pokutami až do výše deseti tisíc korun. Pro pacienty by to ale podle ČSSZ nemělo mít vliv na uplatnění nároku na výplatu nemocenské.

ČLK: Takhle to nenecháme

O plošné povinnosti elektronického zasílání neschopenek od 1. ledna příštího roku nevěděla dokonce ani Česká lékařská komora "Nikdo nás o tom neinformoval. Neměli jsme tedy možnost tuto změnu připomínkovat," sdělil ještě minulý týden mluvčí komory Michal Sojka. „Pan prezident (Milan Kubek) je v zahraničí. Hned po svém návratu začne situaci řešit," dodal.

Byznys v deníku Insider:

Jak to bude s elektronickými neschopenkami od 1. ledna? Kdo na nich vydělá, kdo je zaplatí?
A bude systém fungovat? Čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy